Ana Sayfa Vergi Site Ortak Alanlarından Kira Geliri Elde Edenler Dikkat!

    Site Ortak Alanlarından Kira Geliri Elde Edenler Dikkat!

    6836
    0

    1- SİTE VEYA APARTMAN ORTAK ALANLARI KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ?
    Evet. Apartman veya sitelere ait ortak alanlar kiraya verilebilir.

    2- KİRA GELİRLERİ KİME AİTTİR.
    Apartman, Site vb. yerlerin ortak alanlarının üçüncü kişilere farklı amaçlarla kiraya, kullanıma verilmesinden elde edilen gelirler, hisseleri oranında kat maliklerine aittir.

    3- NE TÜR GELİRLER OLABİLİR?
    Örnek gelir türleri; Bağımsız bölüm kira gelirleri, Depo kira gelirleri, Dükkân kira gelirleri, Kafe kira gelirleri, Market kira gelirleri, Restoran kira gelirleri, İç ve dış ortamdaki duvarlara, cephelere, asansörlere, apartman boşluklarına ve benzeri yerlere konulan tanıtım amaçlı broşür vb.’den elde edilen reklam gelirleri,

    4- BU GELİRLER SİTE YÖNETİMİNE AİT DEĞİL MİDİR?
    Sayılan Apartman/Site yönetimleri tarafından tahsil edilir ve yaşam alanının ortak giderleri için sarf edilebilir. Ancak bunlar bir nevi Kat maliklerinin hesaben ödedikleri aidat gibidir. Yani yönetim tahsilatı kat malikleri adına yapar, ancak elde edilen gelir, hisseleri oranında kat maliklerine aittir.

    5- ELDE EDİLEN GELİRLER İÇİN GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERİLECEK MİDİR?
    Bu şekilde elde edilen gelirlerden kat maliklerinin hisselerine düşen tutarlar, kat malikinin diğer gelirleri ile birlikte gelir vergisinden istisna edilen tutarın altında kalıyorsa gelir vergisi beyanı verilmesine gerek yoktur.

    6- BAŞKA GELİRLERİ DE OLANLAR NE YAPACAK?
    Gelir Vergisine tabi başka gelirleri de olanların durumu farklıdır.
    Eğer diğer gelir türlerinde dolayı kişinin sürekli vergi mükellefiyeti varsa veya sadece yıllık gelir vergisi beyanına tabi gelirleri varsa ve bu nedenle beyan sınırını aşıyorsa, ortak alanlardan elde edilen gelirlerin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
    Varsa bu gelirler üzerinden kiracı tarafından ödenmiş stopaj vergi de gelir vergisinden düşülecektir.

    7- SİTE VE APARTMANLARA KİRA ÖDEYENLER STOPAJ ÖDEME ZORUNDADIR!
    Vergi mükellefi olan kiracılar tarafından kiralanan apartman/site ortak alanları için yapmış oldukları kira ödemelerinden %20 oranında stopaj ödemek zorundadırlar. Kiracılar, ayrıca sorumlu sıfatlı KDV’de ödemek zorundadırlar.

    8- SİTE VE APARTMAN YÖNETİMLERİ BU GELİRLERİ KAT MALİKLERİNE BİLDİRMELİDİR!
    Apartman ve Site yönetimleri bu şekilde elde ettikleri kira geliri ve diğer ortak alan kullanım gelirlerini Her yılı bitiminde kat maliklerine her birinin hissesine düşen gelir ve varsa ödenen stopaj tutarını bir çizelge ile bildirmelidir.

    Kat malikleri varsa diğer elde ettiği gelirler burada bahsi geçen gelirlerin birlikte istisna sınırını aşıp aşmadığını kontrol etmelidir.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu Md.94, Md.86/1-c, KDV Kanunu Md.9, Gib özelgeleri

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikFinansal Kiralama Yoluyla Elde Edilen Yatırım Teşvik Belgeli İktisadi Kıymetler Kurumlar Vergi Beyannamesi Düzenlenirken Hangi Değer Üzerinden Dikkate Alınmalıdır?
    Sonraki İçerikDernek İktisadi İşletmelerinin Yaptığı Bağış Ve Yardımlar Kurum Kazancından İndirilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz