Ana Sayfa TTK Şirketlerde Tam Hakimiyet Halinde Yönetime İlişkin Talimat Verme Yetkisi Kime Aittir?

    Şirketlerde Tam Hakimiyet Halinde Yönetime İlişkin Talimat Verme Yetkisi Kime Aittir?

    1532
    0

    1- ŞİRKETLERDE TAM HAKİMİYET HALİNDE YÖNETİME İLİŞKİN TALİMAT VERME YETKİSİ KİME AİTTİR?
    Bir ticaret şirketi bir sermaye şirketinin paylarının ve oy haklarının doğrudan veya dolaylı olarak %100’ne sahipse, hâkim şirketin yönetim kurulu, topluluğun belirlenmiş ve somut politikalarının gereği olmak şartıyla, kaybına sebep verebilecek sonuçlar doğurabilecek nitelik taşısalar bile, bağlı şirketin yönlendirilmesine ve yönetimine ilişkin talimat verebilir. Bağlı şirketin organları talimata uymak zorundadır.

    2- HANGİ HALLERDE HAKİM ŞİRKET, BAĞLI ŞİRKETE TALİMAT VEREMEZ?
    Bağlı şirketin ödeme gücünü açıkça aşan, varlığını tehlikeye düşürebilecek olan veya önemli varlıklarını kaybetmesine yol açabilecek nitelik taşıyan talimat verilemez.

    3- BAĞLI ŞİRKET ORGANLARININ, ŞİRKETE VE PAY SAHİPLERİNE KARŞI SORUMLU TUTULAMAYACAĞI DURUMLAR NELERDİR?
    Bağlı şirketin yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri ve sorumlu tutulabilecek ilgililer, 203 ve 204’üncü madde kapsamındaki talimatlara uymaları nedeniyle, şirkete ve pay sahiplerine karşı sorumlu tutulamazlar.

    4- ŞİRKET ALACAKLILARI HAKİM ŞİRKETE HANGİ HALLERDE DAVA AÇABİLİR?
    Şirket alacaklılarının dava hakkı;
    4.1- Hâkim şirket ve yöneticilerinin, 203’üncü madde çerçevesinde verdikleri talimatlar dolayısıyla bağlı şirkette oluşan kayıp, o hesap yılı içinde, denkleştirilmediği veya zamanı ve şekli de belirtilerek şirkete denk bir istem hakkı tanınmadığı takdirde, zarara uğrayan alacaklılar hâkim şirkete ve onun kayıptan sorumlu yönetim kurulu üyelerine karşı tazminat davası açabilirler. Davalılar 202’nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendine dayanabilir.
    4.2- Davalılar, krediden ve benzeri sebeplerden kaynaklanan alacaklarda, davacının, denkleştirmenin yapılmadığını veya istem hakkının tanınmadığını bilerek söz konusu alacağı doğuran ilişkiye girdiğini veya işin niteliği gereği bu durumu bilmesi gerektiğini ispatlayarak sorumluluktan kurtulabilirler.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBağlı ve Hakim Şirketlerin Raporları Nasıl Düzenlenir?
    Sonraki İçerikÇocukların Sadece %2,8’i Kreşe/Anaokuluna Gidebiliyor…

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz