Ana Sayfa SGK SGK’dan dosya açılışı yapmadan önce personeller için teşvik sorgulaması yapabilir miyiz?

    SGK’dan dosya açılışı yapmadan önce personeller için teşvik sorgulaması yapabilir miyiz?

    429
    0

    Bir hizmet işletmesinde (büfe) işçi çalıştırmak istiyoruz. İşyerinin SGK’ya tescilini yapmadan önce çalıştırmayı düşündüğümüz işçiler için teşvik olup olmadığını görebilir miyiz?

    İşçilerin TC kimlik numaraları e-sgk işveren sistemine girilerek teşvikleri sorgulanabilmektedir. 

    Bunun dışında genel olarak teşvik şartları bellidir. 

    Ancak teşviklerin işyeri yönünden ve sigortalı yönünden olmak üzere iki farklı durum ile şartları oluşturulmaktadır. Bazen sigortalı tüm şartları sağlarken işçi ortalaması tutmayabilmektedir.


    Personelin maaşı brüt 4.000 TL 2021 ocaktan itibaren ve bu kişi ortalama şartlarına uyduğu için 27103 sayılı kanundan yararlanıyor. Eylül ayına kadar muhsgk da 4447.madde indirimi 187 TL. Fakat ekimden sonra 339,86 kuruş 187,82 olarak devam etmesi mi gerekiyor?

    İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerleri için brüt asgari ücreti geçmemek üzere prime esas kazanç üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı; diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerleri için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı; olarak kümülatif vergi matrahı ile artan oran olarak devam ettirilmesi gerekir.


    Şirketin iki adet SGK dosyası var. Bir tanesi merkez SGK dosyası diğeri, şantiyede alt taşeron dosyasıdır. Alt taşeron SGK dosyasının teşvik (27103-6111) sorgulamada 43 kişi ortalama veriyor. Merkez sigorta dosyasında 2021 yılında kimse olmadığından dolayı “0” kişi ortalama veriyor. Bu durumda merkez sigorta dosyasına giriş yaparsam hemen teşvik alıyor gözüküyor. İşe giriş yaparsam hemen teşvikten yararlana bilir miyim? 

    Teşvikler sgk dosya bazında ortalama hesabı yapılmaktadır. 

    E- SGK işveren sistem teşvikler ve tanımlamalar teşvik sorgulama ikonundan işçinizin T.C. kimlik numarasını yazarak teşvik sorgulaması yapabilirsiniz.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstanbullu şirketlerin ihracatı 7 milyar doların üzerinde tutundu
    Sonraki İçerikSigortalı çalıştırmaya ara verme işlemini E-SGK sistemi üzerinden yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz