Ana Sayfa Makale Önceki Dönemlere İlişkin Kesinleşmiş Tarhiyat Bulunması Halinde Matrah Artırımı

    Önceki Dönemlere İlişkin Kesinleşmiş Tarhiyat Bulunması Halinde Matrah Artırımı

    1329
    0

    Matrah Ve Vergi Artırımı

    bireysel-emeklilikYıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükellefleri; 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yılları için Kanun’un 5’inci maddesine göre matrah ve vergi artırımından yararlanabilmektedirler.
    Buna göre; 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun kapsamında; yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde matrah arttırımı, gelir ve kurum stopaj vergisinde arttırım ve katma değer vergisinde vergi arttırımı olmak üzere matrah ve vergi artırımından yararlanılması mümkündür.

    Vergi İncelemesinden Bağışıklık

    6736 sayılı Kanun kapsamında matrah ve vergi artırımında bulunulması durumunda, matrah ve vergi artırımında bulunulan yıllar için; gelir veya kurumlar vergisi, gelir (stopaj) ve kurumlar (stopaj) vergisi ve KDV yönlerinden vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır.

    Daha Önce İncelenmiş Dönemler İçin De Artırımda Bulunmak Mümkün.
    Ama Nasıl?8d1036711c4ee4090cd42fb6c3737416

    Bilindiği üzere vergi incelemesi 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde
    her zaman yapılabilmektedir. Öyle ki, bazen daha önce incelenmiş dönemlerin tekrar incelenebilmesi de mümkün olabilmektedir. Bu sebeple bu yıllar için de matrah veya vergi arttırımında bulunmak tercih edilebilmektedir.

    Tarhiyat Tutarı da Mutlaka Beyan Edilecek Matraha Eklenmeli

    Matrah ve vergi arttırımı vergi incelemesinden bağışıklık sağlamakla birlikte eğer matrah veya vergi arttırımında bulunulan dönemlere ilişkin ikmalen, re’sen ve idarece yapılıp Kanun’un yayımlandığı tarihten önce kesinleşen tarhiyatlar veya vergiler bulunmaktaysa matrah ve vergi artırımı, kesinleşen tarhiyatlar da dikkate alınarak yapılacaktır.
    Buna göre, matrah ve vergi arttırımında bulunulan dönemler için beyan edilecek matraha, kesinleşen tarhiyat tutarları da ilave edilerek artırımda bulunulması gerekmektedir. Bu tarhiyatlar; gelir veya kurumlar vergisi için yıllık, gelir veya kurum stopaj vergisi için ilgili dönemler ve katma değer vergisi için ise hesaplanan KDV tutarları dikkate alınarak matraha ilave edilmelidir.

    Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız

    Önceki İçerikGüneri GÖZÜAÇIK – YMM – Tüm Yazıları
    Sonraki İçerikAli KARAKUŞ – Tüm Yazıları

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz