Ana Sayfa Vergi Mevduat Faizlerinin Vergilendirilmesi Ne Şekilde Olur?

    Mevduat Faizlerinin Vergilendirilmesi Ne Şekilde Olur?

    2282
    0

    1- MEVDUAT FAİZLERİNE UYGULANACAK KANUNİ ORAN % KAÇTIR?
    01.01.2013 tarihli ve 28515  sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 24.12.2012 tarihli ve 2012/4116 sayılı  Bakanlar Kurulu Kararında yapılmış olan düzenlemeler çerçevesinde; 2014 takvim  yılında elde edilen;
    1.1- Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizler vadelere göre % 18, %15 ve %13 oranlarında,
    1.2- Mevduat faizleri de vadelere göre %15, %12 ve %10 oranlarında tevkifata tabi olup,
    1.3- Kararname dışında kalan mevduat hesaplarından elde edilen gelirlere ise %15,
    kanuni oran uygulanmaktadır.

    2- TEVKİFAT YOLUYLA ELDE EDİLEN GELİRLER YILLIK BEYANNAME VERİLECEK MİDİR?
    Tevkif yoluyla vergilendirilen bu  gelirler için yıllık beyanname verilmeyecektir. Tevkifat uygulamasında gelir  sahibinin gerçek/tüzel kişi ya da tam/dar mükellef olmasının veya elde edilen  gelirin vergiden istisna olup olmamasının önemi bulunmamaktadır.

    3- TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLER YURT DIŞINDAN MEVDUAT FAİZİ GELİRİ ETTİKLERİNDE BEYAN VERMEK ZORUNDA MIDIR?
    Tam mükellef gerçek kişilerin yurt dışındaki bir bankadan elde ettiği mevduat faizleri yurt dışında  elde edilen gelir niteliğinde olduğundan ve Türk Vergi Kanunlarına göre  herhangi bir vergi tevkifatına tabi tutulmadıklarından Gelir Vergisi Kanununun  86/1-d maddesine göre 2016 yılı için 1.580-TL olarak belirlenen beyan haddi dikkate alınarak yıllık gelir vergisi beyannamesi ile menkul sermaye iradı  olarak beyan edilecektir.

    4- YABANCI ÜLKELERDEKİ BANKADAN ELDE EDİLEN FAİZ GELİRLERİNİN TÜRKİYE’DE ELDE EDİLMİŞ DİĞER GELİRLER BEYAN EDİLİR Mİ?
    Miktarı aşan ve yabancı ülkelerdeki bankalardan elde edilen faiz gelirlerinin eğer Türkiye’de elde edilmiş diğer gelirler varsa bu takdirde de beyannameye dâhil edilmesi gerekmektedir. Yurt dışından yabancı para birimine göre elde edilen faiz gelirleri elde edildiği tarih itibariyle T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen döviz alış kuru dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

    ***Kıyı bankacılığı (off-shore)  dolayısıyla elde edilen mevduat faizleri de bu kapsamda değerlendirilir.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTapu Harcı Nedir? Ölçüsü Nedir?
    Sonraki İçerikMenkul Kıymetler Yatırım Fonları İle Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklıklarından Elde Edilen Gelirlerin Vergilendirilmesi Nasıldır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz