Ana Sayfa Muhasebe Limited Şirketler 2017 Yılı İçin Hangi Defterleri Tasdik Edeceklerdir?

    Limited Şirketler 2017 Yılı İçin Hangi Defterleri Tasdik Edeceklerdir?

    1797
    0

    Aşağıdaki açıklamalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 19 Aralık 2012 Tarih, 28502 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN Tebliğ’deki hususlara göre yapılmıştır.

    1- LİMİTED ŞİRKETLER HANGİ DEFTERLERİ NOTERDEN TASDİK ETMEK ZORUNDADIRLAR?

    1- Yevmiye Defteri
    2- Kebir Defteri
    3- Envanter Defteri
    4- Ortaklar Pay Defteri
    5- Genel Kurulu Toplantı ve Müzakere Defteri (GKTMD)

    2- LİMİTED ŞİRKETLER ORTAKLAR PAY DEFTERİ İLE GENEL KURUL TOPLANTI VE MÜZAKERE DEFTERİNİ HER YIL TASDİK ETMEK ZORUNDA MIDIR?

    Aşağıdaki şartları sağlıyorsa Hayır.

    (1) Mevcut durumda kullanılmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve adı geçen tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

    (2) Limited şirketlerde halen kullanılmakta olan ortaklar kurulu karar defterleri de yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla, genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam olunabilir.

    Özetle, Yeni TTK öncesinde var olan Limited Şirket karar defterleri yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda Genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam edilebilir. Ayrıca bir Genel kurul toplantı ve müzakere defteri tasdik edilmesine gerek yoktur.

    Eski karar defteri bitenler yeni defter olarak Genel kurul toplantı ve müzakere defteri tasdik edeceklerdir. (Bunun eski karar defterinin işlevinden bir farkı yoktur.)

    3- E-DEFTER KULLANAN LİMİTED ŞİRKETLER HANGİ DEFTERLERİ TASDİK EDECEKLERDİR.

    e-Defter Mükelleflerinin sonraki yıl için noterden fiziki olarak envanter defteri tasdik etmeleri yeterlidir.

    4- DEFTERLERİN TASDİK ZAMANI NEDİR?

    Sonraki yılın defterlerinin bir önceki yılın Aralık ayı sonun kadar tasdik edilmesi zorunludur. (Hesap dönemi 01.01.20XX – 31.12.20XX) olanlar.)

    2017 Yılının defterlerinin 31.12.2016 tarihin kadar tasdik edilmesi gerekmektedir.

    5- LİMİTED ŞİRKETLER MÜDÜRLER KURULU KARAR DEFTERİ TASDİK ETMEK ZORUNDA MIDIR?

    Hayır.

    Limited Şirketler müdürler kurul karar defteri tutmak zorunda değildir. Müdürler kurulunun alacağı kararlar için karar defterlerini (veya GKTMD’ne defterlerini kullanabilirler.)

    Ancak Karar defterinin yanında ayrıca Müdürler Kurulu karar defter tasdik edilmişse, Müdürler kurulu kararlarının bu deftere alınması ve izleyen yılın Ocak ayında bu defter için kapanış tasdiki yapılması zorunludur. Müdürler kurulu karar defteri kapanış tasdiki yaptıktan sonra kullanılmak istenmezse yeni defter tasdik edilmemeli ve sonraki yıl bunun yerine Karar veya GKTMD kullanılmalıdır.

    6- LİMİTED ŞİRKETLER DEFTERLERİNİ KAÇ YIL SAKLAMAK ZORUNDADIR?

    Limited şirketler tutmakla yükümlü olduğu ticari defterleri ve bu defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgeleri sınıflandırılmış bir şekilde on yıl saklamakla yükümlüdür.

    Her ne kadar Vergi Usul Kanununa göre defterler ve belgeler için zamanaşımı süresi 5 yıl olsa da TTK’ya göre 10 Yıl saklanmak zorunluluğu vardır. (VUK-253)

    Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 19 Aralık 2012 Tarih, 28502 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ

    Tarih: 12 Aralık 2016

    Önceki İçerikYeni Bir Teşvik Düzenlemesi: Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Sağlanan Destekler
    Sonraki İçerikEvde Çocuk Bakımı Projesi Şimdi de İstanbul Ve Ankara’da…

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz