Ana Sayfa Muhasebe Konsolide Gelir Tablosu Düzenlenmesine İlişkin İlke Ve Esaslar

    Konsolide Gelir Tablosu Düzenlenmesine İlişkin İlke Ve Esaslar

    5139
    0

    Konsolide Gelir Tablosu Nedir?
    Konsolide Gelir Tablosu İlke Ve Esasları Nelerdir?

    Konsolide gelir tablosu:  Bir ana şirket ile o şirkete bağlı şirketlerin belli bir döneme ilişkin faaliyet sonuçlarının tek bir ekonomik birimin faaliyeti gibi belirten gelir tablosu olarak düzenlenmesidir.

    Konsolide gelir tablosunun düzenlenmesine ilişkin ilke ve esaslar şunlardır;

    – Topluluk şirketlerin gelir tablosu kalemleri ayrı ayrı toplanır.
    – Topluluk şirketlerinin birbirine yapmış oldukları mal ve hizmet satışları brüt satışlar ile satışların maliyetinden indirilir. Aynı paralel düzeltme stoklar ile ilgili olarak da yapılarak topluluk içi mal alım – satımından doğan kar ve zararlar elimine edilir.
    – Toplulukla ilgili birbirleri ile olan işlemlerinden kaynaklanan gelir ve gider kalemleri, amortismanlar, faizler ve temettülerde olduğu gibi, birbirlerinden elimine edilir.
    – Konsolide edilen tüm ortaklıklara ilişkin ‘’Dönem Karı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülükler Karşılıkları’’ toplamı konsolide finansal tabloda yer alır.
    – Topluluğa bağlı ortaklıkların topluluk dışı paylara ait kar kısmı gelir tablosunda ‘’Azınlık Paylar Kar Zararı’’ olarak ve indirim kalemi olarak gösterilir.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik7’nci Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu-25-26 Nisan 2018
    Sonraki İçerikEnflasyon Verileri

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz