Ana Sayfa Vergi Kiralar BA-BS Formu İle Bildirilecek midir?

    Kiralar BA-BS Formu İle Bildirilecek midir?

    5961
    0

    1- BA-BS FORMU İLE BİLDİRİM ZORUNLULUĞU
    Ba-Bs (Büyük Alış-Büyük Satış) İşletmelerin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL (KDV Hariç) olarak belirlenmiştir.

    2- BA-BS FORMU STOPAJLI İSE HANGİ TUTAR BİLDİRİLECEKTİR?
    Belgelerde gelir vergisi tevkifatına (Stopaj) yer verilen hallerde tevkifattan önceki brüt tutarlar dikkate alınacaktır.

    3- KİRALARIN BANKADAN ÖDENME ZORUNLULUĞU NEDİR?
    Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

    İşyerlerinde ise tutarı ne olursa olsun işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya PTT Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

    Banka veya PTT Genel Müdürlüğü aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılarak yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlenmektedir.  Düzenlenen bu belgeler ve bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da kanıtlayıcı belge kapsamda değerlendirilmektedir.

    4- KİRALAR BA-BS HADDİNİ AŞIYORSA BİLDİRİLMELİDİR.
    Buna göre, gerçek kişilere YAPILAN aylık kira ödemelerinin, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen tutarı aşması halinde, (2016 YILI İÇİN 5.000 TL) 268 Sıra No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen tevsik edici belgelere dayandırılarak, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile bildirilmesi gerekmektedir.

    (Önemli Not: 2017 Yılı için Ba-Bs formlarında köklü değişiklikler yapılacağına dair Tebliğ TASLAĞI gelir idaresi başkanlığı tarafından görüş ve öneriye açılmıştır. Ancak henüz yayınlanmamıştır.)

    Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı Tebliğ ve Özelgeleri

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikFiilen kapatılan ancak kira sözleşmesi şartı gereği ödemesi devam eden depo için kira stopajı ödeyecek miyiz?
    Sonraki İçerikOkul servis hizmetinde KDV oranı nedir? Tevkifat uygulaması var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz