Ana Sayfa Vergi Kimler Bilgi Vermekten Kaçınamazlar?

    Kimler Bilgi Vermekten Kaçınamazlar?

    1445
    0

    1- KİMLER BİLGİ VERMEKTEN KAÇINAMAZLAR?
    Kendilerinden bilgi istenilen,
    1.1- Gerçek kişiler
    1.2- Tüzel kişiler,
    özel kanunlarda yazılı mahremiyet hükümlerini ileri sürerek, bilgi vermekten kaçınamazlar.

    2- HANGİ BİLGİLER İSTENEMEZ?
    Gerçek ve tüzel kişiler bilgi vermekten kaçınamazlar. Ancak;
    2.1- Posta, Telgraf ve Telefon İdaresinin yazışmaları hakkında tutmaya mecbur olduğu mahremiyet saklıdır;

    2.2- Aşağıda yazılı meslek mensuplarından, hastaların hastalıklarının içeriğine ilişkin bilgiler istenemez;
    2.2.1- Hekimlerden,
    2.2.2- Diş hekimlerinden,
    2.2.3- Dişçilerden,
    2.2.4- Ebelerden,
    2.2.5- Sağlık memurlarından,

    2.3- Avukatlardan ve dava vekillerinden kendilerine verilen işler veya görevleri dolayısıyla öğrendikleri oldukları durum ve hususların bildirilmesi istenemez; şu kadar ki, bu yasak müvekkil adlarıyla vekâlet ücretlerine ve giderlerine ayrıca avukatlık veya dava vekilliği sıfatı dışındaki sıfatları dolayısıyla öğrendikleri durum ve hususlar kapsamda değildir.

    2.4- Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 88 inci maddesi gereğince gösterilmesi veya teslimi caiz olmayan evrakın içeriği hakkında bilgi istenemez. Şu kadar ki, doğrudan doğruya vergi ile ilgili olmak üzere, bu gibi evraka dayalı doğan borçların miktarlarına ve alacaklıların adlarına bilgiler istenebilir.

    3- TOPLANAN BİLGİLER NE ŞEKİLDE SAKLANIR?
    Vergi Usul Kanunu 150’nci maddedekiler hariç olmak üzere bu bölümde yazılı kaynaklardan toplanacak bilgiler istihbarat arşivlerinde gizli olarak saklanır.

    4- ULUSLARARASI ANLAŞMALAR GEREĞİNCE BİLGİ DEĞİŞİMİ NASIL OLUR?
    Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, usulüne uygun olarak yürürlüğe girmiş uluslararası anlaşmalarda yer alan bilgi değişimi hükümleri çerçevesinde, Maliye Bakanlığınca tespit edilecek usullere göre bu Kanunun 1’inci maddesinde belirlenen kapsamıyla, sınırlı olmaksızın bilgi toplayabilir.

    Kaynak: Vergi Usul Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikZirai Kazanç Ölçüleri İle Verginin Tespiti Nasıl Yapılır?
    Sonraki İçerikBildirimlerde Süre ve Şekil!?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz