Ana Sayfa Makale KDV – İşlemlerin Türkiye’de Yapılması Ne Demektir?

    KDV – İşlemlerin Türkiye’de Yapılması Ne Demektir?

    1206
    0

    SORU – CEVAP

    1- İşlemlerin Türkiye’de Yapılması
    3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre, Türkiye’de yapılan ve maddede sayılan mal teslimleri ve hizmet ifaları vergiye tabidir. Madde metninden anlaşılacağı üzere bir işlemin KDV’ye tabi olması için;
    – İşlemlerin, Türkiye’de yapılmış olması ve
    – İşlemlerin, 3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesindeki şartları taşıyan mal teslimleri ve hizmet ifaları olması,
    gerekir. 

    2- İthalat ise başka bir şart aranmaksızın verginin konusuna girer.
    3065 sayılı Kanunun 6 ve 7 nci maddelerinde, hangi işlemlerin Türkiye’de yapılmış sayılacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre;
    – Mal teslimlerinde malların teslim anında Türkiye’de bulunması,
    – Hizmet ifalarında ise hizmetin Türkiye’de yapılması veya hizmetten Türkiye’de faydalanılması,
    hallerinde işlemler Türkiye’de yapılmış sayılır.

    3065 sayılı Kanun, işlemlerin Türkiye’de yapılmasını mal teslimleri, hizmet ifaları ve uluslararası taşımacılık yönünden ayrı esaslara bağlamıştır.

    3- Mal Teslimlerinin Türkiye’de Yapılması
    3065 sayılı Kanunun (6/a) maddesi hükmü ile mal teslimlerinde malların teslim anında Türkiye’de bulunması, işlemin Türkiye’de yapılmış sayılması için yeterlidir.

    Mal teslimlerinde, mal teslim eden şahsın uyruğuna bakılmaksızın, teslim Türkiye sınırları içinde yapılmışsa vergiye tabidir. Türkiye dışında yapılan mal teslimleri ise verginin konusuna girmez. Dolayısıyla bir Türk vatandaşının Türkiye dışındaki mal teslimleri verginin konusuna girmez, yabancı uyruklu bir şahsın Türkiye içinde yaptığı mal teslimleri ise vergiye tabi tutulur.

    4- Hizmetin Türkiye’de Yapılması
    Hizmet ifalarında işlemin Türkiye’de yapılmış sayılması için, 3065 sayılı Kanunun (6/b) maddesine göre hizmetin Türkiye’de yapılması veya hizmetten Türkiye’de faydalanılması gerekir.
    Hizmetin Türkiye’de yapılmış sayılması için belirtilen iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekmez. Şartlardan herhangi birisinin oluşması halinde hizmet, Türkiye’de yapılmış sayılır. Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye’de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye’de yapılmış sayılır ve vergiye tabi olur. Hizmetin başka bir ülkede yapılması halinde bu hizmetten Türkiye’de faydalanılmış ise işlem yine Türkiye’de yapılmış sayılır.

    5-Uluslararası Taşıma İşleri
    3065 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık ile transit taşıma işlerinde, hizmetin (taşıma işinin) iç parkura isabet eden kısmı Türkiye’de yapılmış sayılır.

    Bu hüküm ile Kanunun 1 inci maddesindeki Türkiye’de yapılan işlemlerin vergiye tabi olacağı hükmü birlikte değerlendirildiğinde, uluslararası taşıma işlerinin sadece iç parkura isabet eden kısmı vergilendirilir.
    Uluslararası taşıma işlerinin iç parkur dışına isabet eden kısmı ise verginin konusuna girmez. İç parkur, Türkiye’nin siyasi sınırları içindeki alandır.

    Kaynak: 3065-KDV Kanunu ve KDV Uygulama genel tebliği

    Ali KARAKUŞ,
    02.08.2017,
    İstanbul

    Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız

    Önceki İçerikKurum Kazancından İndirilemeyecek Giderler
    Sonraki İçerik2016 Yılında Devlet Bütçesinden Ar-Ge Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar 7 Milyar 508 Milyon TL!!!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz