Ana Sayfa Vergi Kar Payının (Temettü) Vergisi Var mı?

    Kar Payının (Temettü) Vergisi Var mı?

    11047
    0

    1- HANGİ GELİRLER KAR PAYI OLARAK DEĞERLENDİRİLİR?
    Gerçek kişiler tarafından, Tam mükellef olan kurumlardan (Örneğin Ltd.Şti. A.Ş. vb) elden edilen ve Gelir vergisi kanununa göre kar payı olarak tanımlanan gelirler aşağıda belirtilmiştir.
    1.1- Her türlü hisse senetlerinin (Pay senetleri) nedeniyle elde edilen kar payları
    1.2- İştirak hisselerinden elde edilen kazançlar
    1.3- Kurumların idare/yönetim meclisi başkan ve üyelerine verilen kar payları

    2- KAR PAYININ TAMAMI BEYAN EDİLECEK MİDİR? 
    Hayır. Kar payının YARISI beyan edilecektir. Diğer yarısı istisnadır.
    Tam mükellef kurumlardan elde edilen ve yukarıda sayılan kar paylarının YARISI gelir vergisinden istisna edilmiştir.

    Elde edilen Kar payının yarısını çıkarttıktan sonra kalan diğer yarısı verginin hesabında dikkate alınacak gelir olarak dikkate alınacaktır.

    Beyana tabi başka gelirlerin bulunmaması halinde, 2016 yılı içinde vergiye tabi kar payı geliri 30.000 TL’yi aşıyor ise Gelir Vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir.

    3- KAR DAĞITIMI SIRASINDA ADIMA ÖDENEN %15 STOPAJI VERGİDEN DÜŞEBİLİR MİYİM?
    Evet.
    Hissedarı (Paydaşı) bulunduğunuz şirket, dağıtılmasına karar verilen kar için her bir hissedar adına kesip, bağlı olduğu vergi dairesine ödediği %15 oranında kar dağıtım stopajını, Gelir vergisi beyannameniz üzerinden hesaplanan verginizden indirebilirsiniz.

    4- %15 STOPAJIN DA YARISINI MI DÜŞECEĞİM?
    Tamamını düşebilirsiniz.
    Elde edilen kar payının yarısını beyan edeceksiniz, ancak Ödenen stopajın tamamını düşeceksiniz.

    5- KAR DAĞITIMINI BİR ÖRNEKLE AÇIKLAYABİLİR MİSİNİZ?
    Kar dağıtımına ilişkin örnek tablo aşağıda belirtilmiştir.

    temettuÖrnek Tablo hakkında açıklamalar:
    1-
    Dağıtılacak Kar Tutarı olan 1 Milyon TL tüm yasal yedekler ayrıldıktan sonra kalan tutardır.
    2- Kar Payını beyan eden hissedarların beyana tabi başka hiçbir gelirleri olmamıştır.
    3- Kar payı 2016 yılı içinde hissedarlara ödenmiştir.

    6- ÇOK ESKİ YILLARIN KARLARI DAĞITILIRSA YİNE GELİR VERGİSİ BEYANI VERİLECEK Mİ?
    31 Aralık 1998 ve daha önceki yılların karlarının ortaklara dağıtılması halinde, Hissedarlar/Ortaklar elde ettikleri kar payının tutarı ne olursa olsun beyanname vermeyeceklerdir.

    01/01/199931/12/2002 tarihleri arasında sona eren hesap dönemlerine ilişkin olup, kurumlar vergisinden istisna edilmiş kazançlar ile Gelir Vergisi Kanununun Geçici 61 inci maddesi kapsamında vergi kesintine tabi tutulmuş olan yatırım indirimi istisnasından yararlanan kazançların dağıtılması halinde;

    Gerçek kişilerce elde edilen kar paylarının net tutarına elde edilen kar payının 1/9’u eklendikten sonra bulunan tutarın yarısı vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyan edilen tutarın 1/5’lik kısmı hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

    7- YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI TÜRKİYE’DE ELDE ETTİKLERİ KAR PAYINI BEYAN EDECEK Mİ?
    Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan fazla bir süre yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar bakımından dar mükellefiyet esasında vergilendirilmektedir. Dar mükellefiyet esasında vergilendirilecek söz konusu vatandaşlarımızın, Türkiye’de elde ettiği gelirin tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş menkul sermaye iratlarından ibaret olması halinde beyanname verilmeyecektir.

    Özetle; Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının elde ettikleri Kar paylarından dağıtım sırasında %15’lik stopaj nihai vergilendirme olup, bunlar elde ettikleri Kar payı için ayrıca gelir vergisi beyanı vermeyecektir.

    Temettü: kazanç, kar payı, (Arapça “mt” kökünden gelen “tamattu”tadını çıkarma, yararlanma, fayda elde etme” sözcüğünden alıntıdır)

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikDefter Beyan Sistemi Telefon Faturası Gideri Ekleme
    Sonraki İçerikKurumlar Vergisi Kanunundaki “İŞTİRAK KAZANÇLARI İSTİSNASI” nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz