Ana Sayfa Vergi Hurda Palet satışlarında KDV var mı?

    Hurda Palet satışlarında KDV var mı?

    350
    0

    Hurda Palet (Ağaç) satışlarında KDV var mı?

    Ağacın hurdası odundur. KDVK 17/4-g maddesinde odun ve tahta hurdası sayılmamıştır.

    Hurda tahta, palet ve odunda KDV oranı % 20’dir.


    İLİNTİLİ İÇERİK

    Hurda halindeki paletlerin tamir edilerek satılması ve kullanılmamış palet alım satım faaliyetinde KDV uygulaması

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı

    (Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

     

    Sayı

    :

    E-26696128-130[9-2021/40]-57647

    02.09.2022

    Konu

    :

    Hurda halindeki paletlerin tamir edilerek satılması ve kullanılmamış palet alım satım faaliyetinde KDV uygulaması

     

     

    İlgi

    :

    … tarihli ve … evrak kayıt tarihli özelge talep formunuz.

     

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, hurda paletlerin tamir edilerek satışı ve kullanılmamış palet alım satım faaliyetiyle iştigal ettiğiniz belirtilmiş olup, söz konusu paletlerin şahsınızca satışında katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı ile uygulanacak ise tevkifat oranı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    – 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    – 9 uncu maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, iş yerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin; (I/C-2.1.3.1.) bölümünde kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.2.) bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler ve (I/C-2.1.3.3.) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak teslimler sayılmış olup Tebliğin “Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi” başlıklı (I/C-2.1.3.3.6.) bölümünde;

    “2.1.3.3.6.1.Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.3.6.2) bölümünde belirtilen ürün, artık, talaş ve kırpıntı alımlarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    Söz konusu malların ithalatçıları veya bu malları 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alanlar tarafından yapılan teslimlerde tevkifat uygulanmaz. Bu teslimlere ilişkin düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” veya “Teslim edilen mal 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve söz konusu malların ithalatına ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine veya bu malların 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alımına ilişkin fatura bilgilerine yer verilir.

    2.1.3.3.6.2. Kapsam

    Ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri tevkifat uygulaması kapsamındadır.

    Öte yandan, tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmaz.”

    açıklamaları yer almaktadır.

    Buna göre, tarafınızca gerçekleştirilen hurda palet ve kullanılmamış palet teslimlerinde alıcılar tarafından KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

    Diğer taraftan, teslim ettiğiniz paletlerin üretiminde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan palet tahtası alımlarında KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.6.) bölümü kapsamında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmekte olup, kullanılmamış palet ve hurda palet alımlarınızda ise KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

     


    Kaynak: GİB Özelge, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBir meslek mensubu bilimsel, düşünsel tartışmalar, seminerler ve eğitim programları organize edebilir.
    Sonraki İçerikŞahıs firması olan veya şirket ortağı olan kişi başka bir yerde 1 gün sigortalı olursa Bağkur’lu mu olur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz