Ana Sayfa TTK Hamile Yazılı Senet Nedir?

    Hamile Yazılı Senet Nedir?

    12292
    0

    1- HAMİLE YAZILI SENET NEDİR?
    Senedin metninden veya şeklinden, hamili kim ise o kişinin hak sahibi sayılacağı anlaşılan her kıymetli evrak, hamile veya hamiline yazılı senet sayılır. Mahkeme kararıyla ödemeden menedilen borçlunun ödemesi geçerli olmaz.

    2- HAMİLE YAZILI SENETLERDE BORÇLUNUN DEF’İLERİ NELERDİR?
    2.1-
    Borçlu hamile yazılı bir senetten doğan alacağa karşı, ancak senedin geçersizliğine ilişkin veya senedin metninden anlaşılan def’ilerle, alacaklı her kim ise ona karşı şahsen sahip olduğu def’ileri ileri sürebilir.
    2.2- Borçlu ile önceki hamillerden biri arasında doğrudan doğruya var olan ilişkilere dayanan def’ilerin ileri sürülmesi, ancak senedi iktisap ederken hamilin bilerek borçlunun zararına hareket etmiş olması hâlinde geçerlidir.
    2.3- Senedin, borçlunun rızası olmaksızın tedavüle çıkarıldığı yolunda bir def’i ileri sürülemez.

    3- HAMİLE YAZILI FAİZ KUPONLARINDA ALIKOYMA HAKKI NASIL UYGULANIR?
    3.1-
    Borçlu hamile yazılı faiz kuponlarından doğan alacağa karşı anaparanın ödendiği def’inde bulunamaz.
    3.2- Anaparanın ödenmesi hâlinde ve teslim edilmeyen kuponların iptaline karar verilmiş veya tutarı karşılığında teminat gösterilmiş olması halinde borçlu, ilerde muaccel olup da asıl senetle birlikte kendisine teslim edilmeyen faiz kuponlarının tutarını, bu kuponlar hakkında geçerli olan zamanaşımı süresi geçinceye kadar alıkoymak hakkını haizdir.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikGenç Girişimcilere Müjde!!! TÜBİTAK’tan 30 Milyon Lira Hibe Veriliyor!!!
    Sonraki İçerikToplu İş Sözleşmelerinde Kamu İşveren Heyetinin Teklifi Açıklandı!!!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz