Ana Sayfa Vergi Gelir Vergisi Beyannamesinde Hangi Sigorta Primleri İndirim Konusu Yapılabilir?

    Gelir Vergisi Beyannamesinde Hangi Sigorta Primleri İndirim Konusu Yapılabilir?

    1857
    0

    ŞAHIS SİGORTA ŞİRKETLERİNE ÖDENEN ŞAHIS SİGORTA PRİMLERİ İLE BİREYSEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNE ÖDENEN KATKI PAYLARI GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE İNDİRİM KONUSU YAPILABİLİR Mİ?
    Gelir Vergisi Kanununun 89’uncu  maddesine göre, beyan edilen gelirin % 15’ini ve asgarî ücretin yıllık tutarını  aşmamak şartıyla mükellefin;
    1- Şahsına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si,
    2- Eşine ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si,
    3- Küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si,
    4- Ölüm,
    5- Kaza,
    6- Hastalık,
    7- Sağlık,
    8- Engellilik,
    9- Analık,
    10- Doğum,
    11- Tahsil
    gibi şahıs sigorta primleri indirim konusu yapılabilir.

    ***6327 sayılı Kanunun 5 ve 8’inci maddeleriyle Gelir Vergisi Kanununun 63 ve 89’uncu maddelerinde yapılan değişiklikler uyarınca, 01.01.2013 tarihinden itibaren, ücretliler için vergiye  tabi ücret matrahının; yıllık beyanname veren mükellefler için vergi  matrahlarının tespitinde bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları  indirim konusu yapılamayacaktır.

    ***Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim tutarlarının  gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin  ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş  bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim kendi gelirlerinden indirilir.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikGoogle 2016 Yılını Kaçıncı Sırada Bitirdi?
    Sonraki İçerikİşveren Tarafından Ücretliler Adına Ödenen Şahıs Sigorta Primleri İndirim Konusu Yapılır Mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz