Ana Sayfa Vergi Eşim yanımda çalışırsa basit usulden faydalanır mıyım?

Eşim yanımda çalışırsa basit usulden faydalanır mıyım?

972
0
Eşim yanımda çalışırsa basit usulden faydalanır mıyım?

SORU
Basit usul mükellefinin işinde eşinin çalışması halinde basit usulde mükellef olup olmayacağı hk.

… plakalı kamyonla şehir içi yük nakliyeciliği faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, söz konusu kamyonda işinizin başında bulunmak kaydıyla eşiniz …’ün şoför olarak çalışması halinde, basit usulde vergilendirilip vergilendirilemeyeceğiniz hak.

CEVAP

… şehir içi yük taşımacılığı faaliyetinde bilfiil çalışmanız veya bulunmanız şartıyla, yanınızda eşinizin çalışması basit usulde vergilendirilmenize engel teşkil etmeyecektir.


T.C.

ELAZIĞ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

Sayı : 48816587-120[2017]-6342 25.09.2018
Konu : Basit usul mükellefinin işinde eşinin çalışması halinde basit usulde mükellef olup olmayacağı hk.

 

İlgi : 07.11.2017 tarih ve 3300 evrak kayıtlı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, adınıza tescilli olan … plakalı kamyonla şehir içi yük nakliyeciliği faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, söz konusu kamyonda işinizin başında bulunmak kaydıyla eşiniz …’ün şoför olarak çalışması halinde, basit usulde vergilendirilip vergilendirilemeyeceğiniz hususunda görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında; her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş olup aynı maddenin dördüncü fıkrasında; “Ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

Aynı Kanunun 47 nci maddesinde basit usule tabi olmanın genel şartları sayılarak, maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ise “Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, şehir içi yük taşımacılığı faaliyetinde bilfiil çalışmanız veya bulunmanız şartıyla, yanınızda eşinizin çalışması basit usulde vergilendirilmenize engel teşkil etmeyecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


Kaynak:Gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. MuhasebeNews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Uluslararası Taşımacılık Kazançları Hangi Ülkede Nasıl Vergilendirilir?

Türkiye’de Taşımacılık ve Lojistik

Ortaklık Halinde Basit Usulde Vergilendirme Ne Şekilde Yapılacaktır?

Hem basit usul hem de gerçek usule göre vergi mükellefi olabilir miyim?

Basit Usul Defter-Beyan Sistemi Soru-Cevap

Defter – Beyan Sistemi Basit Usul Gün Sonu Hasılatı Ekleme Nasıl Yapılır?

Defter – Beyan Sistemi Basit Usul Çoklu Belge Girişi Nasıl Yapılır?

Basit Usulde Vergilendirmeye İlişkin Had ve Tutarlar Nedir?

Uluslararası taşımacılık işlerinden kaynaklanan KDV iadesi nasıl alınır?

 

Önceki İçerikTicaret Gemilerinin Ticaret Sicil Kaydı Ne Zaman Silinir?
Sonraki İçerikeel ve Nominal Getiri (Makroekonomi) (Finans ve Sermaye Piyasaları)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz