Ana Sayfa Vergi Emlak Vergisi Beyanı Hiç Verilmezse Zamanaşımı Var mıdır?

    Emlak Vergisi Beyanı Hiç Verilmezse Zamanaşımı Var mıdır?

    7913
    0

    Emlak vergisinin ilk tespitinde (Tarh) zamanaşımı süresi ne zaman başlar.

    1- EMLAK VERGİSİNDE HİÇ BİLDİRİMİ YAPILMAYAN GAYRİMENKUL İÇİN ZAMANAŞIMI VAR MI?
    Hayır.
    Belediye’ye hiç bildirimi yapılmamış (Emlak vergisi beyannamesi verilmemiş) Gayrimenkulün emlak vergisi için zamanaşımı süresi yoktur. Yani vergideki 5 yıllık zaman aşımı süresi başlamadığı için zamanaşımı süresini doğuran süre de başlamamıştır.

    2- EMLAK VERGİSİNDE ZAMANAŞIMI NE ZAMAN BAŞLAR?
    Sahip olunan gayrimenkul için daha önce hiç beyanname verilmemişse veya belediye daha önce hiç tespit yapmamışsa, yani gayrimenkul için belediye nezdinde emlak vergisi dosyası açılmamış durumda olan gayrimenkuller için zamanaşımı, bu durumun tespit edildiği tarihi izleyen yıldan itibaren başlar.

    Örnek: 1995 yılında edinilen gayrimenkul için daha önce hiç beyanname verilmemiş ve emlak vergisi ödenmesi yapılmamıştır. Belediye bu durumu 2017 Ocak ayında öğrenmiş ve resen (İdare tarafından) emlak vergisi mükellefiyeti açılışı yapmış, 1995 – 2017 arasındaki 22 yıl için emlak vergisi hesaplamış, tahakkuk ve mükellefe vergi ziyaı cezası ile birlikte tebliğ etmiştir.

    Örnek olayda mükellefin idareye karşı zamanaşımı öne sürme hakkı yoktur. (Emlak vergisi kanunu 40’ncı madde)
    Çünkü zamanaşımı,  gayrimenkulün bildirim/beyan dışı bırakıldığının öğrenildiği tarihi takip eden yıldan itibaren başlar. Örnekte 2017-Ocak ayında beyan dışı bırakıldığı öğrenilen gayrimenkul için zamanaşımı 2018 yılı başından itibaren başlar.

    Mükellef bu durumda Vergi asıllarını gecikme zammı ile birlikte ödeme zorundadır.
    Ancak idarece kesilen Vergi ziyaı cezası için uzlaşma talebinde bulunarak idareden indirim talep etme hakkı vardır. Uzlaşma taleplerinde başvuru süresi, cezanın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir aydır.

    Kaynak: Emlak Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikAVIVA’dan Büyük Atılım
    Sonraki İçerikAsgari Ücretlinin 2017 Yılında İşverene Maliyeti Ne Kadar Olacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz