Ana Sayfa TTK Çeklerde Muhatap Kimdir?

    Çeklerde Muhatap Kimdir?

    7031
    0

    1- ÇEKLERDE MUHATAP KİMDİR?
    Türkiye’de ödenecek çeklerde muhatap ancak bir banka olabilir. Diğer bir kişi üzerine düzenlenen çek yalnız havale hükmündedir.

    2- ÇEKİN DÜZENLENMESİ İÇİN KARŞILIĞININ OLMASI GEREKLİ MİDİR?
    2.1-
    Bir çekin düzenlenmesi için, muhatabın elinde düzenleyenin emrine tahsis edilmiş bir karşılık bulunması ve düzenleyenin bu karşılık üzerinde çek düzenlemek suretiyle tasarruf hakkını haiz olacağına dair muhatapla düzenleyen arasında açık veya zımni bir anlaşma bulunması şarttır. Ancak, bu hükümlere uyulmaması hâlinde senedin çek olarak geçerliliği etkilenmez.
    2.2- Düzenleyen, muhatap nezdinde çekin ancak bir kısım karşılığını hazır bulundurduğu takdirde, muhatap, bu tutarı ödemekle yükümlüdür.
    2.3- Muhatap nezdinde karşılığı kısmen veya tamamen bulunmayan bir çek düzenleyen kişi, çekin karşılıksız kalan bedelinin yüzde onunu ödemekle yükümlü olduktan başka, hamilin bu yüzden uğradığı zararı da tazmin eder.

    3- ÇEKLERDE KABUL İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?
    Çek hakkında kabul işlemi yapılamaz. Çek üzerine yazılmış bir kabul kaydı, yazılmamış sayılır.

    4- ÇEK KİMLERE ÖDENMEK ÜZERE ÇEKİLEBİLİR?
    Çek;
    4.1- Emre yazılı kaydıyla veya bu kayıt olmadan belirli bir kişiye,
    4.2- Emre yazılı değildir kaydıyla veya buna benzer bir kayıtla belirli bir kişiye,
    4.3- Veya hamile,
    ödenmek üzere çekilebilir.

    ***Belirli bir kişi lehine “veya hamiline” kelimelerinin veya buna benzer başka bir ibarenin eklenmesiyle düzenlenen çek, hamiline yazılı çek sayılır.

    ***Kimin lehine düzenlendiği gösterilmemiş olan bir çek, hamiline yazılı çek hükmündedir.

    5- ÇEKLERDE FAİZ ŞARTI BULUNUR MU?
    Çekte öngörülen herhangi bir faiz şartı yazılmamış sayılır.

    6- ÇEKİN DÜZENLENME YERİ VE ÖDENME YERİ NERESİ OLMALIDIR?
    Çek, muhatabın yerleşim yerinde veya başka bir yerde üçüncü bir kişi nezdinde ödenmek üzere düzenlenebilir. Ancak, bu üçüncü kişinin bir banka olması şarttır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKomandit Şirketlerde Şirket Sözleşmesi Nasıl Düzenlenir?
    Sonraki İçerikYeni İşçi Sigorta ve Vergi Teşviki Nasıl Uygulanacak? (2017 Sonuna Kadar)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz