Ana Sayfa SGK SGK Prim Ertelemesi Nasıl Uygulanacak?

    SGK Prim Ertelemesi Nasıl Uygulanacak?

    2017
    0

    6770 sayılı Kanunun 28. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen Geçici 72. maddede yer alan prim ertelemesi kapsamına giren özel sektör işverenlerinin prim erteleme işlemleri hakkında yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.

    1- 2016 YILI ARALIK AYINA İLİŞKİN SİGORTA PRİMLERİ NE ZAMANA KADAR ERTELENMİŞTİR?
    2016 yılı Aralık ayına ilişkin sigorta prim borçlarının anılan maddede öngörüldüğü şekilde hesaplanan miktarı, herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın 31 Ekim 2017 tarihine kadar ertelenmiştir.

    2- İŞVERENLER 2016 YILI ARALIK AYINA AİT BORÇLARININ NE KADARINI, EN SON HANGİ TARİHE KADAR ÖDEMELERİ GEREKİR?
    Prim erteleme işlemleri sonrasında banka tahsilat ekranlarına, sigorta prim teşvikleri ve asgari ücret desteğinin yanı sıra ertelenen kısım düşüldükten sonraki kalan miktar yansıtıldığından, işverenlerin 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olup banka tahsilat ekranlarında gösterilen borçların tamamını 31 Ocak 2017 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir.

    3- İŞVERENLERİN 2016 YILI ARALIK AYINA İLİŞKİN BORÇLARININ ERTELENEN KISMI İLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER NELERDİR?
    İşverenlerin
                    3.1- 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olan sigorta prim borçlarından ertelenen kısmının ödeme süresi 31 Ekim 2017 tarihinde sona erecektir.
                    3.2- Bu nedenle 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olmakla birlikte ödeme süresi ertelenmiş olan bu borçlar sisteme 2017 yılı Eylül ayı borcu olarak aktarılmış olup, ertelenmiş borçların e-Bildirge ekranlarında yer alan İşveren Borç Görüntüleme (Geçmiş Dönem, Müfredat, Banka Emanet, İcra Bilgileri) seçeneğinde gösterimi sağlanmıştır.

    4- İŞVERENLERİN BANKADAKİ BORCU HESAPLAMALARI NASIL OLACAKTIR?
    İşverenlerin bankaya yansıtılan borcu hesaplarken
                    4.1- E-Bildirge ekranlarında gösterilen 2016 yılı Aralık dönemi ilişkin sigorta prim borcundan ayrıca 2016 yılı Kasım ayına ilişkin hak kazanılmış asgari ücret desteğinin de düşülmesi gerekmektedir.

    5- İŞVERENLERİN SİGORTA TEŞVİKLERİNDEN YARARLANABİLMESİ İÇİN NELERİN YASAL SÜRELERDE ÖDENMESİ GEREKİR?
    İşverenler sigorta prim teşviklerinden yararlanılabilmesi için ertelenen tutar dışında kalan
                    5.1- Damga Vergisi,
                    5.2- İşsizlik sigortası prim borçları,
                    5.3- Bakiye sigorta primleri,
    yasal süresi içinde ödemeleri gerekmektedir.
    Dolayısı ile işverenlerin 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olup prim ertelemesi dışında kalan yukarıda sayılan ödemeleri 31 Ocak 2017 tarihinde kadar ödemeleri gerekmektedir.

    6- İŞVERENLERİN ERTELENMİŞ PRİM BORÇLARINI ÖDEMELERİ İÇİN NE YAPMALARI GEREKİR?
    2016 yılı Aralık ayına ilişkin prim borçlarının tamamını (ertelenmiş ve ertelenmemiş borçları) vadesi içinde ödemek isteyen işverenler;
    31 Ocak 2017 tarihine kadar ödenmesi gereken kısım için ödeme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra, tekrar ödeme talebinde bulunmaları halinde ertelenmiş prim borçlarını da ödemeleri mümkündür.

    Kaynak: Sosyal Güvenlik Kurumu

    Tarih: 1 Şubat 2017

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYurtdışından İthal Televizyon’a Ek Vergi Geldi!
    Sonraki İçerikTeşvik Ve Desteklerle İlgili 6770 Sayılı Kanun’un Getirdiği Yeni Avantajlar Neler?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz