Ana Sayfa TTK Kollektif Şirketlerde Ortakların Denetim Yapma Hakkı Var mıdır?

    Kollektif Şirketlerde Ortakların Denetim Yapma Hakkı Var mıdır?

    4144
    0

    1- KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE ORTAKLARIN DENETİM HAKKI VAR MIDIR?
    Bir ortak yönetim hakkını ve görevini haiz olmasa da şirket işlerinin gidişi hakkında bizzat bilgi edinmek, şirketin belgelerini ve defterlerini incelemek, bunlara göre kendisi için şirketin finansal durumunu gösterecek bir hesap tablosu düzenlemek hakkını haizdir. Buna aykırı sözleşme geçersizdir.

    2- KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE KARAR ALMA VE OY HAKKI KİMLERE AİTTİR?
    Kollektif şirketlerde oy hakkı ve kararlar;
    2.1- Her ortak bir oy hakkını haizdir. Buna aykırı sözleşme geçersizdir.
    2.2- Şirket sözleşmesinin her ne şekilde olursa olsun değiştirilmesine ilişkin kararlar oybirliğiyle, diğer kararlar ise, kanunda veya şirket sözleşmesinde aksine hüküm yoksa, ortakların çoğunluğunun oylarıyla verilir.
    2.3- Oybirliği şirketteki ortakların tümünün, çoğunluk şirketteki ortakların salt çoğunluğunun olumlu oylarıyla alınması gereken kararları ifade eder.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikŞehit Yakınlarının Taşıt Alımında ÖTV İstisna Uygulaması Nasıldır?
    Sonraki İçerikGeçmiş Döneme Ait Hesaplanan Faizler Gider Olarak Kaydedilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz