Ana Sayfa Vergi KDV Tevkifatlı faturanın iade faturası alış faturasının aynısı mı olacak?

    KDV Tevkifatlı faturanın iade faturası alış faturasının aynısı mı olacak?

    15
    0

    Tevkifatlı alış faturanın iadesi de aynı şekilde tevkifatli mi olması gerekiyor?

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 35. Maddesinde, “Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltilir. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır.” denilmektedir.

    Yine KDV Genel Uygulama Tebliğinin 2.1.4.1. Mal İadeleri Başlığında, Mal iadelerinde düzeltme, işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tevkifata tabi tutulmayan kısmı üzerinden gerçekleştirilir. ibaresi yer almaktadır.

    ÖRNEK
    Emtia Bedeli: 5.000 TL
    Hesaplanan KDV (% 20): 1.000 TL
    Tevkif edilen KDV 2/10: 200 TL
    Tahsil edilecek KDV: 800 TL
    Fatura toplamı: 5.800 TL

    İade Faturası düzenleyen firmanın kaydı;
    ————————-/———————————–

    320 (B) 5.800

    153 (A) 5.000

    391 (A) 800

    ———————–/————————————-

    İade Faturasını alan firmanın kaydı;
    ————————-/———————-

    610 (B) 5.000

    191 (B) 800

    120 (A) 5.800

    —————–/————————-

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2024 Yılında basit usule tabi olmanın özel ve genel şartları nedir?
    Sonraki İçerikBağımsız olarak SMMM faaliyetini icra edenler eş zamanlı olarak YMM’de 4/1-a’lı olarak çalışabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz