Ana Sayfa Eğitim Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün Türkiye’de Eğitim Raporu 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün Türkiye’de Eğitim Raporu 

1286
0

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün Türkiye’de Eğitim Raporu

Türkiye’de ortalamanın altında istihdam oranlarına sahip olsalar da işletme, yönetim ve
hukuk tercih edilen alanlardır.
Türkiye’de, meslek lisesi mezunlarının %39’u mühendislik, üretim ve inşaat alanlarındaki programları tamamlamaktadır (OECD ortalaması %34’tür).
Sağlık ve refah da yine %12’lük OECD ortalaması ile karşılaştırıldığında yüksek bir orana sahiptir (%19). Ancak, işletme, yönetim ve hukuk (%16) ve hizmet (%8) alanları
sırasıyla %20 ve %17’lık OECD ortalamasının altındadır.

Yükseköğretimde, oldukça az öğrenci ve mezun bilimle ilgili çalışma alanlarını seçmektedir. Türkiye’de, ortalama %27’lik OECD oranı ile karşılaştırıldığında, yeni girenlerin %18’i fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarını seçmektedir. Özellikle, yeni girenlerin yalnızca %2’si fen bilimleri, matematik ve istatistik ve diğer bir %2 de bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarını seçmektedir ve bu oran da OECD ülkeleri arasında en düşük ikinci sıradadır ve sırasıyla OECD ortalamaları %6 ve %5’in altındadır.

İşletme, yönetim ve hukuk popüler çalışmalar alanları olsalar da mezunlarına diğer alanlara göre daha az çalışma alanı sağlamaktadır: bu alanlardan mezun olanların %73’ü işe girmektedir, Türkiye’de yükseköğretimden mezun olup iş sahibi olanların %75’lik oranının altındadır. En yüksek istihdam oranına sahip alanlar ise mühendislik,
imalat ve yapı, ve sağlık ve refahtır (her ikisi de %78), ancak tüm OECD ve ortak ülkeler arasında en düşük sıralamayla sanat, edebiyat, sosyal bilimler, gazetecilik ve bilişim %67’lik bir orana sahiptir.
______________________________________________________________________

Kaynak:OECD
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

 

Önceki İçerikEkonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün Türkiye büyüme tahmini yüzde 5.1 seviyesinde
Sonraki İçerikFinansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Haziran 2018

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz