Cumartesi çalışma olmayan işyerlerinde fazla mesai nasıl hesaplanır? yazısına yapılan yorumlar https://www.muhasebenews.com/cumartesi-calisma-olmayan-isyerlerinde-fazla-mesai-nasil-hesaplanir/ Muhasebe News Mon, 28 Sep 2020 12:56:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.3 Yazar: MuhasebeNews https://www.muhasebenews.com/cumartesi-calisma-olmayan-isyerlerinde-fazla-mesai-nasil-hesaplanir/#comment-10744 Mon, 28 Sep 2020 12:56:26 +0000 https://www.muhasebenews.com/?p=55621#comment-10744 Cemalettin yorumuna yanıt olarak.

Merhaba,

Fazla mesainin nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklamalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.muhasebenews.com/fazla-calismalarda-ucret-hesaplamasi/

Özet olarak;
Fazla çalışma; 4857 sayılı İş Kanunu 41. Maddeye göre normal çalışma süresi olarak kabul edilen 45 saatin aşıldığı çalışma süresine denir.

Fazla çalışma ücretleri hafta içi ve hafta sonu için farklı oranlarla hesaplanır.

Fazla çalışma ücreti hesaplanırken;
– Hafta içi yapılan fazla çalışma saatleri için, ücretin yüzde elli (%50) yükseltilerek hesaplanır.
– Hafta sonu yapılan fazla çalışma saatleri için, ücretin yüzde yüz (%100) yükseltilerek hesaplanır.
– Resmi Tatil ve Bayram Tatillerinde ise ücretin yüzde yüz (%100) yükseltilerek hesaplanır.

4857 sayılı Yasanın 63. “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir.

Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.

Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş (270) saatten fazla olamaz.

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli (%50) yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dâhilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır.

Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş (%25) yükseltilmesiyle ödenir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı 6 ay içerisinde ücretinden kesinti olmadan serbest zaman olarak kullanabilir.
https://www.muhasebenews.com/calisma-gununde-fazla-mesai-yapan-personelin-mesai-ucreti-nasil-hesaplanir/

]]>
Yazar: Cemalettin https://www.muhasebenews.com/cumartesi-calisma-olmayan-isyerlerinde-fazla-mesai-nasil-hesaplanir/#comment-10742 Sun, 27 Sep 2020 03:48:19 +0000 https://www.muhasebenews.com/?p=55621#comment-10742 İyi günler ben iki yıl boyunca ayda iki gün izenle çalıştım çalışma saatlerimiz 8 6. Nekadar mesai ücreti alirim

]]>