Ana Sayfa Muhasebe Yurtdışındaki hisse senetlerinden elde ettiğimiz gelirlerin bildirimini nasıl yapmalıyız?

Yurtdışındaki hisse senetlerinden elde ettiğimiz gelirlerin bildirimini nasıl yapmalıyız?

741
0

Bir mükellefimin İsviçre de bir aracı kurumda hisse senedi portföyü bulunmakta. Bu mükellefim 30.06.2017 tarihinde varlık barışından faydalanarak bu menkul kıymetini Türkiye’deki bir bankaya bildirimini yaptı.
Daha önce bilgi aldığı mali danışman tüm hisse senedi portföyünü TL üzerinden yılbaşı ve yıl sonu değerleri arasındaki farkı gelir olarak beyan etmesi gerektiğini söylemiş. Yani kur farkı gelirini de beyan etmesini söylemiş. Yurt dışındaki hisse senetleri de yurt içinde olduğu gibi alım satımdan doğan karın beyan edilmesi gerekmiyor mu? Nasıl bir yol izlemek gerekir?

 

Kişilerin yurt dışı borsalarında veya borsa dışındaki hisse alım satımından elde edecekleri kazançları vergiye tabidir.

Gerçek kişilerin yurt dışı hisse senedi satış kazançları için, BİST’te işlem gören hisseler ile diğer tam mükellef kurumlara (anonim şirketlere) ait iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin satışına ilişkin uygulanan sıfır vergi durumu söz konusu değildir. Tabi, yurt dışında bu kazançlar için ödenen vergiler, Türkiye’de hesaplanan vergiden mevzuatta belirtilen düzenlemeler çerçevesinde mahsup edilebilmektedir.

Kazanç hesaplaması TL bazlı yapıldığından kur artışı da kazancı etkilemektedir. Ancak hisseleri elde tutma süresinde Yİ-ÜFE endeksinde %10’un üzerinde bir artış olmuş ise TL karşılığı alış bedeli bu artış oranı kadar artırılabilir.

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

BENZER İÇERİKLER

Hisse senedi alım satımından kaynaklanan zararımı yıllık gelir vergisi beyannamesinde gösterecek miyim?

 

 

 

Hisse senedi satış kazancını bulmak için maliyet bedelini bugüne nasıl getireceğim?

 

 

 

Aynı hisse senedinden aynı yıl içinde alım yaptım. İktisap tarihini nasıl bulacağım?

 

 

Önceki İçerikBir milyon dolarla hangi şehirden ne kadar mülk alabilirsiniz?
Sonraki İçerikKendi işyerinde bağımsız olarak çalışan mali müşavirler ayrıca bir şirkette sigortalı çalışabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz