Ana Sayfa Vergi Yurt Dışından Emeklilik Maaşı Alanların Maaşları Hangi Ülkede Vergilendirilir?

    Yurt Dışından Emeklilik Maaşı Alanların Maaşları Hangi Ülkede Vergilendirilir?

    4747
    2

    Anlaşmalarda özel sektör emekli maaşları ile kamu sektörü emekli maaşları ayrı ayrı ele alınmaktadır. Yurt dışında özel sektörde belli bir süre çalıştıktan sonra emekliliğe hak kazanan kişiler yönünden, diğer Devlet kaynaklı elde edilen emekli maaşlarının hangi ülkede vergilendirileceği konusu, Anlaşmalara göre değişiklik arz etmektedir. Bazı anlaşmalarda emekli maaşları kişinin mukim olduğu Devlette vergiye tabi tutulurken, bazı anlaşmalarda ödemenin yapıldığı Devlette vergiye tabi tutulmaktadır.

    Diğer taraftan, Türk Gelir Vergisi Kanunu’nda  (G.V.K. Md.23/13) yabancı ülkelerde bulunan sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen emekli, maluliyet, dul ve yetim aylıkları vergiye tabi tutulmadığından, vergileme hakkı anlaşmalarla Türkiye’ye bırakılsa dahi Türkiye’de bir vergilendirme yapılamayacaktır.

    Örnek:
    Almanya’da çalışıp emekli olan bir Türk vatandaşı bilahare Türkiye’ye ikamet etmek amacıyla dönmesi durumunda, elde ettiği emekli maaşları vergileme hakkı Türkiye’ye ait olsa dahi belirtilen iç mevzuat hükümleri uyarınca Türkiye’de de vergilendirilmeyecektir.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu – Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikDoğu Asya’nın İncisi Japonya Hakkında Bilmedikleriniz!!!
    Sonraki İçerik2017 Yılında “ABD’nin En Zengin Kişileri Listesi”nde Kimler Var? Biliyor musunuz?

    2 YORUMLAR

    1. Eşim italyan, emekli olup maaşını türkiyeden almak istiyor ve ikimetgahimizi tr ye almak istiyoruz. İnternet sorusturmalarindan tr de %20 vergi kesileceğini okuyor, hiç vergi kesilmeyecegine ikna edemiyorum. Size tekrar doğru mu anladım, sifir vergi kesilecektir değil mi?

      • İnternetten yapacağınız araştırmalarda karşınıza çıkacak ve genel bilgilendirme mahiyetindeki içerikler mağduriyete neden olabilir. Biz de ancak genel ilgilendirme mahiyetinde bilgi verebiliriz ancak vereceğimiz bilgiler sizin durumunuza özel olmayacağı için yanlış karar vermeniz neden olabilir. Bu nedenle konu hakkında uzmanlığı olan bir Mali Müşavirden durumunuza özel bilgi almanızı tavsiye ederiz.

        Genel bilgilendirme olarak; Türkiye ile İtalya arasında akdedilen Çifte vergilemeyi önleme anlaşmasını 18’nci maddesinde emekli maaşları ile ilgili hüküm bulunmaktadır. https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/uluslararasi_mevzuat/TURKCE_METIN/ITALYA.pdf

        Anlaşmada farklı gelirler türlerinin de ne şekilde ve hangi ülkede vergilendirileceğine dair hükümler bulunmaktadır. Anlaşmada yer alan terimlerde atıflar ve vergilemeye ilişkin kavramlardan bir kısmından bir çıkarım yapamayabilirsiniz. Bu nedenle konu hakkında uzmanlığı olan bir Mali Müşavire danışmanızın faydalı olacağını değerlendiriyoruz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz