Ana Sayfa Vergi Yurt dışındaki firmaya verilen mimarlık hizmeti kurumlar vergisinden muaf mıdır?

    Yurt dışındaki firmaya verilen mimarlık hizmeti kurumlar vergisinden muaf mıdır?

    430
    0

    Türkiye’de ltd. Şirket ortağı olan kişinin Yurtdışında başka bir ortaklığı bulunmaktadır. Türkiye’deki firma yurtdışındaki firmaya mimarlık hizmeti veriyor. %50 K.V istisnasından faydalanabilir mi?

    İstisna tanımlaması aşağıdadır.

    Tanımlamaya göre ortakların konumu değil Hizmetin Türkiye’de verilmesi ve hizmetten yararlanan mükellefin Yurt dışında olması gerekir.

    KVK Diğer indirimler Madde 10 (1) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır:

    Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’si.

    Türk vatandaşının Almanya’da Eurobond faiz geliri var. Bu gelirini Türkiye’de beyan edecek mi? 

    Elde ettiği geliri Türkiye’ye getirilmesi halinde MSİ olarak beyan edilir.

    Hesaplanan vergiden Almanya’da ödenen vergi var ise mahsup edilir.

    Eurobondun sadece faiz/kazancını varlık barışı kapsamında Türkiye getirebilir.

    Getirilen paranın kazanç veya faiz olup olmamasının önemi yok.

    Aşağıdaki linkler de bulunan tebliği ve rehberi inceleyiniz. https://www.ismmmo.org.tr/dosya/2002/Mevzuat-Dosya/28112020-varlik-barisi-gn-tb.pdf

    https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/varlik_barisi_rehberi.pdf
    Yurtdışına yazılımdan elde ettiğimiz kazancın yüzde ellilik kısmına ait indirim miktarını geçici vergi döneminde düşebilir miyiz? Yoksa özellikle kurumlar vergisi beyanından mı düşmemiz lazım? 

    Geçici vergi beyannamesinden indirebilirsiniz.

    6322 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 89 ve KVK’nun 10 uncu maddelerine,

    Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’si.

    Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.

    Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

    hükmü eklenerek, anılan işlemlerden sağlanan gelirin %50’sinin gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilmesine imkan sağlanmıştır.

    Anılan düzenlemelerin uygulanması ile ilgili olarak yayımlanan 7 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde1 ise konuyla ilgili açıklamalara yer verilmiştir.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTasfiye halindeki şirketin gayrimenkul satışı vergiden muaf mıdır?
    Sonraki İçerikSendikalara düzenlenen reklam hizmeti faturasında KDV tevkifatı yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz