Ana Sayfa Vergi Yurt dışındaki firmaya Türkiye’de verilen mobilya kiralama hizmeti KDV’den istisna mıdır?

    Yurt dışındaki firmaya Türkiye’de verilen mobilya kiralama hizmeti KDV’den istisna mıdır?

    283
    0

    Mobilyalı olarak kiralama hizmeti vermekte ve air bnb ile çalışmaktadır. Firma Amerika merkezli olduğu için kestiğimiz kira faturalarında herhangi bir KDV istisnası var mıdır? 

    Türkiye’de yapılan hizmet için KDV istisnası olmaz.


    İşyeri kira geliri istisnası 2022 yılı için ne kadardır?

    İş yeri kira geliri istisnası diye bir istisna olmaz. 

    GV stopajına tabi tutulmuş Kira gelirlerinde BEYAN SINIRI vardır. 

    Bu sınır 2021 yılı için 53.000 TL, 2022 yılı için 70.000 TL’dir. 

    Bu rakamlar GVK 103. maddesindeki Gelir vergisi tarifesinin 2. dilimindeki rakamdır.


    MESKEN KİRA GELİRİNDE İSTİSNA TUTARLARI
    GELİRİN ELDE EDİLDİĞİ YILİSTİSNA TUTARIDAYANAĞI
    20229.500.-TL317 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20217.000.-TL313 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20206.600.-TL310 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20195.400.-TL305 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20184.400.-TL302 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20173.900.-TL296 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20163.800.-TL290 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20153.600.-TL287 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20143.300.-TL285 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20133.200.-TL284 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği
    20123.000.-TL280 Seri No.lu G.V.Genel Tebliği

    Hisseli gayrimenkulün kiraya verilmesi halinde, kira tutarlarının hissedarlardan birinin hesabına yatırılıp yatırılamayacağı

    T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIİSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞIMükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
      
    Sayı:B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 70-95713/07/2011
    Konu:Hisseli gayrimenkulün kiraya verilmesi halinde, kira tutarlarının hissedarlardan birinin hesabına yatırılıp yatırılamayacağı 

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ekinde, babanızdan dört adet daire kaldığı bir tanesinde annenizin oturduğu diğer üç tanesinin kiraya verildiği ve 9 kardeş olduğunuzu kira ödemelerinin sizin adınıza açılmış banka hesabına yattığını, söz konusu kira gelirlerinin beyan sınırını aşmadığından beyanname verilmediğini belirterek, elde edilen kira gelirlerinin sadece kendi hesabınıza yatmasının bir sakıncası olup olmadığı hususunda, Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında, bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun 21 inci maddesinde ise, binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (2011 yılı için uygulanacak tutar) 2.800.-TL’sinin gelir vergisinden müstesna olduğu, istisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamayacağı, ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanların bu istisnadan faydalanamayacakları hükmüne yer verilmiştir.

    29.07.2008 tarih ve 26951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 268 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 01.11.2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilât ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirmiştir.

    Buna göre, konutlarda her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerlerinde ise aylık kira bedelleri tutarına bakılmaksızın iş yerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 01/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunludur.

    Ortaklık halinde sahip olunan konutlarda, bir hissedara düşen miktar 500 TL’nin altında kalsa bile, kiraya verilen konutun kira bedeli 500 TL ve üzerinde ise, iş yerlerinde miktarına bakılmaksızın kira bedeli banka ya da PTT aracılığıyla mümkünse hissedarların ortak hesabına, mümkün olmaması halinde hissedarlardan birinin hesabına yatırılması ve banka dekontunun açıklama bölümüne diğer hissedarların adlarının yazılması yeterli olacaktır.

    Diğer taraftan, hissedarların elde etmiş olduğu toplam hasılatın hissedarlara hisseleri oranında paylaştırılması ve binaların mesken olarak kiraya verilmesinden elde edilen hasılata uygulanan istisna tutarının hissedarların hisselerine isabet eden hasılat için ayrı ayrı yani her bir hissedar için uygulanması gerekmektedir. Ayrıca her bir hissedara isabet eden hasılatın, elde edildiği yıla ilişkin istisna haddini aşması halinde beyan edilmesi gerekmekte olup,  ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanların istisnadan faydalanamayacakları tabiidir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİnşaat Maliyet Endeksi, Aralık 2021
    Sonraki İçerikŞirket aktifine kayıtlı gayrimenkulün emsal kira bedelinin altında kiraya verilmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz