Ana Sayfa Vergi Yurt Dışındaki Firmadan Kiralanan Makineler İçin KDV Hesaplanır mı?

    Yurt Dışındaki Firmadan Kiralanan Makineler İçin KDV Hesaplanır mı?

    1703
    0

    (GİB – ÖZELGE)

    Konu: Yurt dışındaki firmadan iş makinesi kiralanması nedeniyle yapılan ödemelerden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ….. mukimi firmadan inşaat işlerinde kullanılmak üzere kiralama yoluyla iş makinesi getirileceği, yapılacak olan sözleşmeye göre ….. mukimi firma tarafından aylık kiralama faturası düzenleneceği, bu faturalara istinaden yapılacak ödemelere hangi oranda stopaj uygulanacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    KURUMLAR VERGİSİ KANUNU VE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI YÖNÜNDEN
    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3’üncü maddesinin ikinci fıkrasında; Kanunun 1’inci maddesinde sayılı kurumlardan kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayanların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmış, üçüncü fıkrasında ise dar mükellefiyet mevzuuna giren kurum kazancının hangi kazanç ve iratlardan oluştuğu belirtilmiştir.

    Aynı Kanunun 30’uncu maddesinde, dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı belirtilmiş olup, maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde gayrimenkul sermaye iratlarından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır. Vergi kesintisi oranları, 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu kapsamındaki faaliyetlerden sağlanacak gayrimenkul sermaye iratlarında %1, diğer gayrimenkul sermaye iratlarında ise %20 olarak belirlenmiştir.

    Öte yandan, “Türkiye Cumhuriyeti ile …… arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Diğer Bazı Hususları Düzenleme Anlaşması” 01.01.1987 tarihinden itibaren uygulanmaktadır. Söz konusu Anlaşmanın gayrimaddi hak bedellerine ilişkin 12’nci maddesinde;

    “1- Bir Akit Devlette doğan ve diğer Akit Devletin bir mukimine ödenen gayrimaddi hak bedelleri, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.
    2- Bununla beraber, gayrimaddi hak bedelleri bunların doğduğu Akit Devlette ve bu Devletin mevzuatına göre de vergilendirilebilir; ancak bu şekilde alınacak vergi, gayrimaddi hak bedelinin gayrisafi tutarının %12’ni (yüzde on ikisini) aşmayacaktır.
    3- Bu maddede kullanılan “Gayrimaddi hak bedelleri” deyimi sinema filmleri ile televizyon film ve bantları dahil olmak üzere edebi, artistik veya ilmi bir eser üzerindeki telif hakkının; bir ihtira beratının, sınai veya ticari bir alameti farikanın; bir resim veya bir modelin, bir planın, gizli bir formül veya imalat usulünün veya sınai, ticari veya bilimsel teçhizatın kullanılması veya kullanma imtiyazı ve sınai, ticari veya ilmi alanlarda elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgiler için ödenen her nevi bedelleri kapsar…”
    hükümlerine yer verilmiştir.

    Buna göre, firmanızın ….. mukimi firmadan inşaat işlerinde kullanılmak üzere kiraladığı iş makinesi karşılığında yapacağı ödemeler Anlaşmanın 12’nci maddesinin 3’üncü fıkrasında yer alan “sınai, ticari, bilimsel teçhizatın kullanma imtiyazı veya kullanma hakkı” karşılığında yapılan gayrimaddi hak bedeli ödemeleri olarak değerlendirilecek olup, Türkiye’de uygulanacak vergi tevkifat oranı, aynı maddenin 2’nci fıkrası gereğince %12’yi aşmayacaktır. Ancak, söz konusu ödemeler için iç mevzuatımızda daha düşük bir oranın belirlenmiş olması halinde bu düşük oranın uygulanacağı tabiidir.

    Diğer taraftan, aynı Anlaşmanın “Önleme Yöntemleri”ne ilişkin 23’üncü maddesinin 2’nci fıkrası hükmü gereğince, söz konusu ödemeler için Türkiye’de bu şekilde ödenen vergi, Ürdün’de ödenecek bu gelire ilişkin vergiden mahsup edilmek suretiyle aynı gelir üzerinden iki defa vergi alınması önlenmiş olacaktır.

    Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda Anlaşma hükümlerinden yararlanmak isteyen …… mukimlerinin …… tam mükellef olduklarını ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkede vergilendirildiklerini ….. yetkili makamlarından alınacak bir belge (mukimlik belgesi) ile kanıtlamaları ve bu belgenin aslı ile noterce veya …… Türk Konsolosluklarınca tasdik edilen Türkçe tercümesinin bir örneğini, Türkiye’de vergi tevkifatı yapılmasının gerektiği durumlarda vergi sorumlularına, diğer durumlarda ilgili vergi dairesine ibraz etmesi gerekmektedir. Mukimlik belgesinin ibraz edilmemesi durumunda iç mevzuatımız hükümlerinin uygulanacağı tabiidir.

    KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
    -1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 maddesi ile de her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV’ye tabi olduğu,
    -6/b maddesinde, işlemlerin Türkiye’de yapılmasının hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade ettiği,
    -9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,

    Buna göre, yurt dışından iş makinelerinin kiralanması işlemi KDV’ye tabi olup, söz konusu kiralama işlemi üzerinden hesaplanan KDV’nin sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV beyannamesi ile tarafınızca beyan edilmesi gerekmektedir.

    Kaynak: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
    9 Mayıs 2016 Tarih ve 39044742-130-53046 Sayılı Özelge

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBağımsız Denetçilik Sürekli Eğitimleri – Finansal Raporlama Standartları (Aralık 2018) – İSMMMO
    Sonraki İçerikİhracat 2018 yılı Ekim ayında, 2017 yılının aynı ayına göre %13 arttı, ithalat %23,8 azaldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz