Ana Sayfa Vergi Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları Elde Ettikleri Menkul Sermaye İratlarını Nasıl Beyan...

    Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları Elde Ettikleri Menkul Sermaye İratlarını Nasıl Beyan Edebilirler?

    1315
    0

    YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI ELDE ETTİKLERİ MENKUL SERMAYE İRATLARINI NASIL BEYAN EDEBİLİRLER?
    Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla bir süre yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar bakımından dar mükellefiyet esasında vergilendirilmektedir.
    1- Dar mükellefiyet esasında vergilendirilecek söz konusu vatandaşlarının, Türkiye’de elde ettiği gelirin tamamının tevkif suretiyle vergilendirilmiş menkul sermaye iratlarından ibaret olması halinde bu gelir için beyanname verilmeyecektir.
    2- Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil dar mükellefiyete tabi olanların tümü, Türkiye’de elde ettikleri vergi kesintisine tabi tutulmamış menkul sermaye iratlarının tamamını, elde etme tarihinden itibaren 15 gün içinde münferit beyanname ile bildirecek ve vergisini de aynı süre içerisinde ödeyeceklerdir.
    3- Gelir Vergisi Kanununun 3’üncü maddesine göre, resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları tam mükellef sayılarak tam mükellefiyet esaslarına göre vergilendirilirler.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKira Ödemelerinde Vergi Kesintisi Nasıl Yapılır?
    Sonraki İçerikKimler Özel Tertibatlı Engelli Aracını İthal Edebilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz