Ana Sayfa Vergi Yurt Dışında Tesis Yapımı ve Yapılan Tesisin İşletim Hizmetinden Elde Edilen Gelirler...

    Yurt Dışında Tesis Yapımı ve Yapılan Tesisin İşletim Hizmetinden Elde Edilen Gelirler Vergiden İstisna Kapsamında mıdır?

    1560
    0

    (GİB – ÖZELGE)

    Konu: Yurt dışında yapılan Su ve Atık Su Arıtma Tesisi işi için verilen malzeme temini, montaj, teknik danışmanlık ve tesisin 2-3 ay işletilmesi hizmetleri.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden;
    – Merkezi Ankara’da bulunan şirketinizin Afganistan-Bagram Amerikan Üssünde, ABD ordusuna bağlı “……..” ya da ………..” kurumlarına iş yapan  yabancı ve Türk inşaat müteahhidinden oluşan yurt dışındaki bir Joint Venture’a “Su ve Atık Su Arıtma Tesisleri işini yaptığı,
    – Sözleşme uyarınca teknik danışmanlık, projelendirme, malzeme ve sistem onaylarının alınması, siparişlerin yapılması, nakliye hariç Türkiye’de gümrüğe teslim edilmesi, şantiyede indirilmesi, montajı, mekanik boru tesisatlarının sahada yapılması ve montajı, inşaat ve elektrik işlerinin müteahhit tarafından bitirilmesinden sonra tüm tesisin devreye alınması, sözleşme süresince 1-2 ay işletilmesi ve teslim edilmesi gerektiği,
    – Tesisin malzemelerinin bir kısmının yurtdışından, diğer bir kısmının yurt içinden temin edildiği ve bu malzemelerin kendinize ait atölyede üretilerek son ürün halinde yurt dışına sevk edildiği,
    – Montaj işlemlerinin şantiyede yapılarak sözleşmeye göre işletmeye alındığı ve 2-3 ay işletme hizmetleri ile teknik danışmanlığının yapıldığı,
    – Faturaların projelendirme, mühendislik, montaj işçiliği, işletme hizmetleri dâhil hak ediş bazında olduğu ve üzerlerine  “Bagram Amerikan Üssü Afganistan Su ve Atık Su Arıtma Tesisi İşine Aittir” ifadesinin yazıldığı,
    hususları ifade edilerek söz konusu iş kapsamında elde edilen kazancın Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-h maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “İstisnalar” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde; yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançların kurumlar vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Konu ile ilgili olarak 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “5.9. Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanan kazançlarda istisna” başlıklı bölümünde;

    “Kurumlar Vergisi Kanununun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye’de genel sonuç hesaplarına aktarılan kazançlar, herhangi bir koşula bağlanmaksızın kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
    ….

    Teknik hizmetler esas itibariyle inşaat, onarım ve montaj işleriyle ilgili olarak yürütülen planlama, projelendirme, mimarlık ve mühendislik, etüd, fizibilite, harita tasarım, metraj, keşif, idari ve teknik şartname ile ihale dosyası hazırlama, ihale değerlendirme, mesleki kontrollük, inşaat kontrollüğü, tasarım kontrollüğü, işletmeye alma danışmanlığı, proje ve yatırım yönetimi ve benzeri hizmetleri kapsamaktadır.

    Teknik hizmetlerden elde edilen kazançların da anılan istisnadan yararlanabilmesi için bu işlerin yurt dışında bulunan işyerleri veya daimi temsilciler aracılığıyla yapılması; yurt dışında ayrıca bir işyeri veya daimi temsilci olmadan yapılan teknik hizmetlerin, hizmet ihracatı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, teknik hizmetlerin yurt dışındaki inşaat, onarım ve montaj işlerine bağlı olarak yapılma şartı bulunmamaktadır.

    İnşaat, onarım ve montaj işlerinin yurt dışında gerçekleştirilmesi için bir işyeri bulunması gerekirken, bu işlere bağlı teknik hizmetlerin yurt dışında herhangi bir işyeri olmaksızın Türkiye’den gerçekleştirilebilmesi de mümkün olabilmektedir. Proje hazırlanması gibi teknik hizmetler, inşaat ve onarma işinin tamamlayıcı bir unsuru olmasına karşın; kurumların yurt dışında devam eden bir inşaat ve onarma işi olmadığı ya da ayrıca bir işyeri veya daimi temsilci bulundurulmadığı durumlarda, bu faaliyetin ihracat olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup yurt dışındaki inşaat işine bağlı olarak Türkiye’de yapılan teknik hizmetlerden sağlanan kazançların bu istisnadan yararlandırılması mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, kurumların yurt dışında bir inşaat ve onarım işi varsa, buna bağlı teknik hizmetler ister Türkiye’de isterse yurt dışında yapılsın, elde edilen kazançlar istisnadan yararlanabilecektir. Kurumların yurt dışında yaptıkları bir inşaat ve onarım işinin bulunmaması halinde ise ancak yurt dışında bir işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla yaptıkları teknik hizmetlerden elde edilen kazançlar için istisnadan yararlanılabilecektir.

    Öte yandan, yurt dışındaki şubelerden elde edilen kazançların genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesinde, faaliyette bulunulan yabancı ülkenin mevzuatına göre hesap döneminin kapandığı tarih itibarıyla ilgili ülke mevzuatına göre tespit edilen faaliyet sonucu, Türkiye’de de aynı tarih itibarıyla genel sonuç hesaplarına kaydedilecektir. Bu hususun Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesinde, kazancın kambiyo mevzuatına göre fiilen Türkiye’ye getirilmesinin herhangi bir etkisi olmayacaktır. Faaliyette bulunulan yabancı ülkede kazanca tasarruf edilebilmesi yeterlidir.

    Yurt dışı faaliyet sonucunda elde edilen kazançlar elde edildiği dönem itibarıyla, Türkiye’de ilgili olduğu geçici vergi matrahının tespitinde de dikkate alınacaktır.
    ….” açıklamalarına yer verilmiştir.

    Buna göre; yazınız ekinde alınan ….. ve ……. İşleri Müteahhit Sözleşmesinin “İşin Konusu” başlıklı 3’üncü maddesinde belirtilen WTP ve WWTP proses dizaynı ile tüm mühendislik hizmetleri ile sözleşme kapsamında yerine getirileceği belirtilen montaj hizmetlerinin yurt dışında bulunan iş yeri veya daimi temsilci aracılığı ile yapılması halinde bu iş dolayısıyla elde edilerek Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançların Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-h maddesine göre vergiden istisna edilmesi gerekmektedir.

    Ancak, sözleşmede belirtilen mekanik ekipmanların, yedek parçaların, kitlerin temini gibi teslim niteliğindeki işlemlerin söz konusu istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Öte yandan; taahhüt edilen söz konusu işte kullanılmak üzere bir kısmını yurtdışından,  diğer bir kısmını ise yurt içinden temin ettiğiniz ve kendi atölyenizde üreterek son ürün halinde yurt dışına sevk ettiğiniz malzemelerin ihracından sağlanan kazanç, yurt dışı montaj işinden sağlanan kazanç olarak nitelendirilemeyeceğinden, bu kazançlar dolayısıyla anılan istisnadan yararlanılamayacaktır.

    Kaynak: Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
    18 Nisan 2014 Tarih ve 38418978-125[5-13/9]-429 Sayılı Özelge

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYurt Dışı İnşaat İşi İçin Başka Bir Yurt Dışı Firmadan Alınan Hizmet Bedellerinin Vergilendirmesi Nasıl Yapılır?
    Sonraki İçerikKar Yedekleri Sermaye Azaltımı Yolu İle Şirket Ortaklarına Dağıtılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz