Ana Sayfa SGK Yurt dışında çalışacak olan personelimiz Türkiye’de sigortalı olabilir mi?

    Yurt dışında çalışacak olan personelimiz Türkiye’de sigortalı olabilir mi?

    550
    0
    Yurt içinden ticari mal alım, satımı yapan bir limited şirketiz. İŞ-KUR kayıtlı olarak işe aldığımız, 4a sigortalı bir personelimiz var. Bu personelimiz Almanya’da dil okuluna başvurmuş ve konsolosluktan yanıt beklemektedir. ALMANYA ile ülkemiz arasında SGK sözleşmesi mevcuttur.
    Bu personelimiz Almanya’da dil okulundayken uzaktan bağlantı ile müşterilerimize teknik destek verecektir. Banka hesabına, aylık maaşını yatıracağız. Personelimiz Almanya’ya gittiğinde SGK 4A’sını ne şekilde aylık bildirgede göstermeliyiz?

    Kişi buradaki bordronuzda kayıtlı 4a işçiniz ve fiili çalışmasına uzaktan devam edecek ve görevlendirme ile yurtdışında bulunuyorsa aphb de bildirilmesi gerekir. 

    Madde 2 (1) Bu sözleşme hükümleri, sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, 

    1- Alman mevzuatı bakımından, 

    a) Para ve sağlık yardımlarının Alman Hastalık Sigortası Sosyal Sigorta Mercileri tarafından yapılmasının öngörüldüğü hallerde, hastalık sigortası ile çalışan ananın himayesi; 

    b) Kaza Sigortası; 

    c) Rant Sigortası ve madencilerin munzam sigortası; 

    d) Tarım işçilerine yaşlılık yardımı yapılması; 

    e) İşçilere ödenen çocuk parası; 

    2- Türk mevzuatı bakımından, 

    a) İşçiler hakkında uygulanan sosyal sigortalar (hastalık ve analık, iş kazaları ile meslek hastalıkları, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) hakkındaki mevzuat. 

    b) Devlet memurları ve hizmetlilerini kapsayan T.C. Emekli Sandığı mevzuatı. 

    c) Esnaf ve sanatkârlar ve diğer bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi nam ve hesabına çalışanlar hakkındaki sosyal sigorta (BAĞ-KUR) mevzuatı. 

    d) Sosyal Sigortalar sistemine dahil edilen diğer sosyal sigorta sandıkları hakkındaki özel sistemlere ilişkin mevzuat. 

    e) Kanunla yürürlüğe konulacak ve yeni nüfus gruplarını kapsamına alacak sosyal güvenlik mevzuatları hakkında uygulanır. 

    Bir akit tarafın devletlerarası diğer anlaşmalardan veya devletler üstü hukuktan doğan haklarına ve bunların uygulanmasına ilişkin mevzuatı, 1’inci fıkrada belirtilenlerin dışında bırakılmıştır Sözleşmeler, vatandaşlarımıza gerek kısa vadeli gerekse uzun vadeli sigorta kollarından kazandıkları haklarını ülkemizde de kullanma imkanını sağlarken, sözleşmeye taraf olan ülkenin sigorta kurumu veya talep sahibi adına bu yardımların Türkiye’de hangi kuruluş tarafından yapılacağını ve uygulamada hangi mevzuatın esas alınacağını da kesin olarak belirlemiştir. 

    Diğer bir tarafta ise, yurtdışına geçici olarak giden sigortalılar bulunmaktadır. Geçici olarak yurtdışına gönderilen sigortalıların bu süreleri aynen yurtiçinde geçmiş hizmet gibi değerlendirilmekte. Sigortalıların işleri nedeniyle geçici olarak yurt dışında bulunmaları ile ilgili 5510 S. Kanun 10. Maddesi özetle “ilgili Kanununa göre 4a, 4b veya 4c’li de olsa geçici süreyle yurt dışında görevlendirilmeleri/bulunmaları halinde, bu görevleri yaptıkları sürece, sigortalıların ve işverenlerin sosyal sigortaya ilişkin hak ve yükümlülükleri devam eder.” denilmektedir. 

    Peki, Geçici Görevle Yurtdışına Giden Sigortalılar İçin Neler Yapılmalı? 

    İşverenler geçici görevle yurtdışına işçi göndereceği zaman gerekli izinleri alması ve ilgili kurumlara bildirimde bulunması gerekmektedir. Öncelikle işverenin bağlı olduğu İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Merkezine başvurarak, istenen belgeleri hazırlamaları ve sunmaları gerekiyor. 

    İstenen bilgi ve belgeler bazen farklılık göstermekle birlikte bazıları şunlardır: 

    Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından istenen belgeler: 

    SGK müdürlüğüne hitaben geçici görev tarihleri (gün ay yıl olarak) gidilen ülkedeki işveren temsilciliğinin adı, Adresi ve unvanı ile yapılacak işin mahiyetini belirtir işverence yazılmış RESMİ TALEP YAZISI İki firma arasındaki İŞ SÖZLEŞMESİ İşyeri tarafından görevli olarak gönderilen işçinin gittiği ülkede görevli bulunacağı temsilcilik ile işveren arasındaki MUTABAKAT YAZISI (TÜRKÇE TERCÜMESİ), İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ FOTOKOPİSİ Evrakları imzalayan yetkilinin imzasının bulundu imza sirküleri fotokopisi 

    İnşaat işi için yurt dışına işçi götürülmesi halinde bunlara ek olarak ilgili ülkedeki konsolosluktan iş alındı belgesi de temin edip götürülmesi gerekiyor. 

    İş alındı belgesinde işin süresi (başlangıç ve bitiş tarihleri) ve götürülecek işçi sayısı belirtilmiş olmalıdır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKısa çalışma ödeneğinde geçen süreler yıllık izin hakkını etkiler mi?
    Sonraki İçerikDenizcilikte kullanılan kılavuz kitapların satışı KDV’den istisnadır

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz