Ana Sayfa Muhasebe Yurt dışı mukimi firmaların araçlarına Türkiye’de verilen modernizasyon ve dizayn işlemlerinin vergilendirilmesi

    Yurt dışı mukimi firmaların araçlarına Türkiye’de verilen modernizasyon ve dizayn işlemlerinin vergilendirilmesi

    Dahilde işleme rejimi kapsamında (5100 rejim kodu ile) Türkiye'ye gelen araçların dizayn edilerek (iç kaplama, koltuk, buzdolabı, tesisat vb. işlemleri yapıldıktan sonra) bu rejim kapsamında (3151 rejim kodu ile) gümrük beyannamesi ile tekrar yurt dışına gönderilmesi işlemi, KDV Kanununun 11/1-a maddesine istinaden mal ihracı olarak değerlendirilecek olup KDV'den istisna tutulacaktır.

    482
    0

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    39044742-130[Özelge]-E.837213

    12.11.2020

    Konu

    :

    Yurt dışı mukimi firmaların araçlarına Türkiye’de verilen modernizasyon ve dizayn işlemlerinin vergilendirilmesi

    İlgi

    :

    a) 22/11/2018 tarih ve … evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

    b) 16/03/2020 tarihli ve … evrak kayıt numaralı dilekçeniz.

     

    İlgi (a)’da kayıtlı özelge talep formunuz ve ilgi (b)’de kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinden, Şirketinizin araba dizayn işi ile iştigal ettiği, dahilde işleme rejimi kapsamında yurt dışından gelen araçların iç kaplama, koltuk, buzdolabı, tesisat vb. işlemleri yapılarak dizayn edildikten sonra tekrar yurt dışına geri gönderildiği belirtilerek, söz konusu işleme ilişkin düzenlenen faturalarda katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı ve konunun kurumlar vergisi açısından değerlendirilmesi hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

     

    KDV KANUNU YÖNÜNDEN:

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    -1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    -11/1-a maddesinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin KDV’den istisna edildiği,

    -12/1 inci maddesinde ise, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için; teslimin yurt dışındaki bir müşteriye veya serbest bölgedeki alıcıya yapılması, teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olması gerektiği

    hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, dahilde işleme rejimi kapsamında (5100 rejim kodu ile) Türkiye’ye gelen araçların dizayn edilerek (iç kaplama, koltuk, buzdolabı, tesisat vb. işlemleri yapıldıktan sonra) bu rejim kapsamında (3151 rejim kodu ile) gümrük beyannamesi ile tekrar yurt dışına gönderilmesi işlemi, KDV Kanununun 11/1-a maddesine istinaden mal ihracı olarak değerlendirilecek olup KDV’den istisna tutulacaktır.

     

    KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında; Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlardan kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunanların, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmış olup, aynı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, ikinci fıkrasında da safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, yurt dışındaki müşterilerinize yurt dışından gelen araçlarının iç dizaynı kapsamında verdiğiniz hizmetler (iç kaplama, koltuk, buzdolabı, tesisat vb.) dolayısıyla elde ettiğiniz kazancın ilgili dönem kurum kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKoronavirüs Salgını Nedeniyle Hibe Olarak Verilecek Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği Başvurularında Son Güne Girildi! Başvuru Yapmayı Unutmayın!
    Sonraki İçerikKira yardımı ve hibe desteğinden kimler faydalanabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz