Ana Sayfa Çalışma Hayatı Yurt dışı borçlanması 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren ne oldu?

Yurt dışı borçlanması 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren ne oldu?

Yurt dışı borçlanma tutarı ne oldu yeni değişiklik ile oran %45

5782
0

Yurtdışı borçlanma tutarını hesaplamak için Tıklayın…


Yurt dışı borçlanma tutarı 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren artırıldı. 

Değişiklik 19 Temmuz 2019 Tarih ve 30836 sayılı Resmi Gazete’de (mükerrer) yayınlanarak yürürlüğe giren 7186 sayılı kanun ile yapıldı.

1- Yurt dışı borçlanma hesabına ait oran %45 oldu

9’uncu maddesi ile yurt dışında geçen sürelerin borçlanmasına ilişkin oran %32’den %45’e çıkartıldı.

(MADDE 9 –
3201 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan  “% 32’sidir.” ibaresi “%45’idir.” şeklinde değiştirilmiş ve fıkranın üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.)

2- Yurt dışı borçlanma süresi 4/b (Bağ-Kur) sayılacak

Kanunun 10’uncu maddesindeki hüküm gereği borçlanılan primler Bağ-Kur statüsünde değerlendirilecek.

“Yurt dışı hizmet borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir.”

3- Sigorta ilk girişi borçlanılan gün kadar geriye götürülecek

Türkiye’deki ilk giriş tarihinden daha önce yurt dışında çalışma süreleri varsa ve bunlar boçlanılıyorsa borçlanma süresi kadar ilk giriş tarihi geriye götürülecek.

Türkiye’de hiç sigortalı olunmamışsa, borçlanma tutarının ödendiği tarihten geriye doğru borçlanma prim günü kadar gidilir ve Türkiye’de emeklilik hesabında kullanılacak olan ilk işe giriş tarihi bulunur.

“Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması hâlinde bu süreler 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde yer alan hükümler esas alınarak Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden, Türkiye’de sigortalılık yok ise borçlanma tutarının tamamen ödendiği tarihten geriye götürülen sürelere ait ilgili aylara mal edilir.”

4- Ev Kadınları çalışma olmasa da yurt dışı borçlanma yapabilir.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından ev hanımı olanlar yurt dışında çalışmaları olmasa da Türkiye’de yurt dışı borçlanması başvurusunda bulunabilirler. Ev hanımlarının tabi olduğu borçlanma şartları da aynı.

5- 4/b yani Bağ-kur emeklilik maliyetini artıracak

4/b Statüsünden yapılacak yurt dışı borçlanması yaş ve sigorta prim koşullarının sağlanması açısından emeklilik şartlarını zorlaştıracak.

6- Daha önce düşünüp borçlanmayanlar zararda

Daha önceki tarihlerde yurt dışı borçlanması için araştırma yapıp, emeklilik koşullarına göre ödemesi gereken tutarı hesaplatanlar işlemleri tamamlamadıkları için daha fazla maliyete katlanacaklar. 31.7.2019 tarihine kadar geçerli olan %32’lik borçlanma oranının %45’e çıkması ödenecek bedelin %40,63 oranında arttığı anlamına geliyor.

7- Bir yıllık borçlanma için artış tutarı 3.991 TL oldu. 

1 Ocak 2019 – 31 Temmuz 2019 tarihleri ile 1 Ağustos 2019 – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında geçerli olan yurt dışı borçlanma tutarlarını gösteren tablo aşağıda karşılaştırmalı olarak verilmiştir. 15 yıllık borçlanmadaki ödenecek fark tutarı 59.866 Tl olarak gerçekleşti.

Yurtdışı borçlanma tutarını hesaplamak için Tıklayın…

 


Kaynak: Resmi Gazete 19.7.2019 Mükerrer
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYurt dışı borçlanması kapsamında borçlanılacak tutar nasıl hesaplanılacaktır?
Sonraki İçerik01.01.2020 Tarihinden İtibaren Bankalar Vasıtasıyla Yapılacak Vergi Tahsilatlarına İlişkin Duyuru

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz