Ana Sayfa Muhasebe Yüksekokul öğrencilerine staj kapsamında ödenen ücretler muhtasar beyannamede bildirim konusu yapılır mı?

    Yüksekokul öğrencilerine staj kapsamında ödenen ücretler muhtasar beyannamede bildirim konusu yapılır mı?

    Stajyer ücretleri nedir?

    572
    0
    Yüksek okul öğrencisi bünyemizde dört ay staj yapacak firma çalışan sayımız 20 kişi ücret olarak 2020 için ne kadar ücret ödememiz gerekiyor? Bir de ödediğimiz ücreti asgari ücreti geçmeyecekse ödenen ücreti muhtasar hizmet prim beyannamesinde göstermemize gerek var mıdır?

    Kanunda belirtilen şartları taşıyan işletmeler için stajyer öğrenci çalıştırmanın biz zorunluluk olduğudur.

    Şöyle ki, on ve daha fazla personel çalıştıran ve Bakanlıkça işletmelerde mesleki eğitim kapsamına alınan ancak, beceri eğitimi yaptırmayan işletmeler, beceri eğitimi yaptırması gereken her öğrenci için eğitim süresince her ay 18 yaşını bitirenlere ödenen asgari ücretin net tutarının 1/3’ü nispetinde, yirmi ve daha fazla personel çalıştırılması halinde 2/3’ü nispetinde saymanlık hesabına para yatırmakla yükümlü tutulmuştur. 2020 yılı stajyer maaşı en az 631,19 TL. Stajyerlerin ücretlerinden herhangi bir vergi vb. kesinti yapılmadığından asgari geçim indirimi stajyerlere ödenmesi gereken ücret hesaplamasında dikkate alınmıyor.

    3308 Sayılı Kanun’a göre, meslek lisesi öğrencileri ile zorunlu staj kapsamında olan (veya staj yapması üniversite tarafından uygun görülen) yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler için staj süresine ait sigorta primleri okulları tarafından ödeniyor. Yani, işveren için prim ödeme yükümlülüğü söz konusu değil.

    Diğer taraftan, üniversite eğitimleri sırasında staj gören öğrencilerden kayıtlı oldukları eğitim kurumunda zorunlu staj şartı bulunanların yanı sıra, okul tarafından staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılırlar ve sigorta primleri yine okulları tarafından yatırılıyor.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmisyon primi kazançları kurumlar vergisinden istisna mıdır?
    Sonraki İçerikVERGİ BORÇLARINDA YAPILANDIRMA FIRSATI BAŞLADI

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz