Ana Sayfa SGK Yüklenici firma işi başka bir firmaya yaptırırsa sigortada alt yüklenici dosyası mı...

    Yüklenici firma işi başka bir firmaya yaptırırsa sigortada alt yüklenici dosyası mı açılmalıdır?

    İnşaat işlerinde Alt işveren kavramı

    596
    0

    İnşaat firması olan müteahhit için açılan sgk dosyası inşaat yıkımı için farklı bir taşeronla anlaştığı takdirde taşeron alt işveren dosyası mı açmalıdır. Yoksa ana dosyadan devam mı etmelidir?

    Alt işveren dosyası açılmalıdır.

    Alt  İşveren

    Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği sigortalıları çalıştıran üçüncü kişi alt işverendir. Sigortalılar, üçüncü bir kişinin aracılığı ile işe girmiş ve bunlarla sözleşme yapmış olsalar dahi, asıl işverenin, bu Kanunun işverene yüklediği yükümlülüklerden dolayı alt işveren ile birlikte sorumlu olacaklardır.

    Söz konusu hükme istinaden asıl işveren-alt işveren ilişkisinden söz edebilmek için;

    – İşyerinde sigortalı çalıştıran asıl işverenin varlığı,

    – Alt işverenin yapmayı üstlendiği iş için sigortalı çalıştırması,

    – İşin asıl işverenin işyerinde yürütülmesi,  

    -Alt işverenin işyerinde asıl işverenin yapmış olduğu ana işin bir bölümünde, eklentilerinde veya yardımcı işlerinde iş alması, 

    şartlarının aynı anda gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılacaktır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPaketleme hizmetlerinde KDV oranı nedir?
    Sonraki İçerikAnlaşmalı boşanma kararı ile tarafına intikal eden gayrimenkulün satışında değer artışı kazancı hesaplanıp hesaplanmayacağı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz