Ana Sayfa Güncel YMM’ler müteselsil sorumluluk kaynaklı vergi cezaları için Pişmanlık talebinde bulunabilir mi?

YMM’ler müteselsil sorumluluk kaynaklı vergi cezaları için Pişmanlık talebinde bulunabilir mi?

667
0

Bilindiği üzere, pişmanlık ve ıslah hükümleri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 371. maddesinde düzenlenmiş olup, bu maddede; beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere maddede belirtilen kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği hüküm altına alınmış ve mükelleflerin veya sorumluların pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için uymaları gereken şartlar da 5 bent halinde sayılmış bulunmaktadır.

Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere pişmanlık, beyan üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için geçerli olan, temelinde vergi ziyaı yatan ve vergi dairesinin ıttılaına girmemiş bir olayın mükellef veya sorumlu tarafından kendiliğinden ilgili makamlara haber verilmesidir.

Öte yandan, 3568 sayılı Kanunun 12. maddesinde yeminli mali müşavirlerin yapacakları tasdik ve tasdikten sorumlulukları düzenlenmiş ve maddenin dördüncü fıkrasında da yeminli mali müşavirlerin yaptıkları tasdikin  doğruluğundan sorumlu oldukları, yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde, tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacakları ve yeminli mali müşavirlerin yaptıkları tasdikin kapsamını düzenleyecekleri raporda açıkça belirtecekleri hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yeminli mali müşavirlerin bu sorumlulukları, yaptıkları tasdik sonucu mükellefler adına tarh ve tahakkuk olunan vergiler ve kesilen cezaların ödenmesine yöneliktir.

Bu hususlar gözönüne alındığında, mükellef yerine yeminli mali müşavirin Vergi Usul Kanununun 371. maddesi hükmünden yararlandırılmasına ve bu yöndeki talebinin  kabul edilmesine imkan bulunmamaktadır.

Ancak; 20 Sıra No’lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğindeki açıklamalar uyarınca tasdik raporu vergi dairesi kayıtlarına girene kadar, mükellefin pişmanlık talebiyle yada düzeltme beyannamesi vermek suretiyle eksik beyanını tamamlayabileceği ise tabiidir.


Kaynak: GİB Özelge – 13.5.2003 – B.07.0.GEL.0.30/3025-353-261/19855
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİK

Pişmanlıkla beyan edilen veraset ve intikal beyannamesine usulsüzlük cezası uygulanır mı?

Geçmiş yıla ait verilmeyen bir beyannamenin pişmanlıkla verilmesi durumunda uygulanacak ceza nedir?

Süresinde beyan edilmeyen turizm payı beyannamelerini süresinden sonra pişmanlık ile verdiğimizde uygulanacak cezalar nelerdir?

 

Önceki İçerikDijital Hizmet Vergisine konu hizmetler nelerdir?
Sonraki İçerikKendisine izaha davet yazısı tebliğ edilen mükellefler pişmanlık hükümlerinden yararlanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz