Ana Sayfa Muhasebe YMM unvanı ile çalışan kişi SMMM olan eşinin müşterilerinin işini kabul edebilir...

    YMM unvanı ile çalışan kişi SMMM olan eşinin müşterilerinin işini kabul edebilir mi?

    271
    0

    Yakında yeminli mali müşavir belgemi alacağım, eşim mali müşavir kendi ofisi var eşimin mali müşavirliğini yaptığı şirketler de yeminli mali müşavir olarak görev alabilir miyim?

    Eşinizin muhasebesini yaptığı mükelleflerin tam tasdikini yapamazsınız.

    Disipliğin yönetmeliğinin 6/c maddesi aşağıdadır.

    Kınama Cezası

    Madde 6 — Kınama cezası, aşağıdaki durumlarda uygulanır:

    c) Yeminli mali müşavirlerce, kendisinin, eşinin (boşanmış dahi olsa) usul ve füruundan birinin ve üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil)
    kan ve sıhri hısımlarının veya bunların ortak veya yönetiminde oldukları firmaların işlerine bakılması veyahut bu yakınlıktaki akrabalarından olan (Mülga ibare:RG-04/08/2015-29435) (…) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin baktığı işlerin, tasdik edilmesi,


    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

    Sayı : 39044742-YMM GENEL-1444                                                                             06/09/2013

    Konu :  Tam Tasdik Sözleşmesi Yapılan YMM’nin Vefatı Üzerine Başka Bir YMM ile Düzenlenen Tam Tasdik Sözleşmeleri

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ile; 2012 ve 2013 takvim yılları için yeminli mali müşavir ile tam tasdik sözleşmesi imzalandığı, ancak bu YMM’nin 2013 yılı içinde vefat etmesi üzerine 2013 takvim yılı için başka bir yeminli mali müşavir ile tam tasdik sözleşmesi yapıldığı belirtilerek, firmanızın Haziran/2013 döneminde verilmesi gereken 2012 takvim yılına ait tam tasdik raporunun, 2012 takvim yılı için tam tasdik sözleşmesi yapılarak, bu YMM tarafından düzenlenip verilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda görüş talebinde bulunulduğu anlaşılmaktadır.

    Bilindiği üzere, 2.1.1990 tarihli Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Edecekleri Belgeler, Tasdik Konuları, Tasdike ilişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” in 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, ilgililerce yapılacak tasdik hizmetinin tasdik sözleşmesine bağlanması zorunlu bulunmaktadır.

    Diğer taraftan, 18 Seri No’lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğinin I/B-2 bölümünde,

    Sözleşme döneminden sonra yeminli mali müşavirin ölüm, meslekten çıkartılma ve diğer nedenlerle mesleki faaliyetini süresiz terketmesi halinde, bu yeminli mali müşavirle sözleşme imzalayan mükellefler, diledikleri takdirde beyannamelerini faaliyette bulunan başka bir yeminli mali müşavire tasdik ettirebilirler.

    İşe yeni başlayan veya önceki sözleşmesi herhangi bir nedenle fesh edilen mükelleflerden beyannameleri ile eklerini tasdik ettirmek isteyenler işe başlama veya fesih tarihinden itibaren bir ay içinde yeminli mali müşavir ile sözleşme düzenleyeceklerdir.”

    hükmü yer almaktadır.

    Öte yandan, 29 Seri No’lu SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliğinin “I/5. Özel Durumlarda Rapor Düzenlenmesi” başlıklı bölümünün “I/5.1 Sözleşmenin Fesh Edildiği Hallerde” başlıklı alt bölümünde; ” Tasdik sözleşmesinin fesh edilip fesih tarihinden itibaren bir ay içerisinde yeni bir yeminli mali müşavir ile tam tasdik sözleşmesi düzenlenmesi halinde sözleşme süresinde düzenlenmiş kabul edilecek ve süresinde düzenlenen sözleşmeler için öngörülen kolaylıklardan yararlanılacaktır.”

    düzenlemesine yer verilmiştir.

    Başkanlığımızca yapılan YBS sorgulamasında ise, firmanız ile YMM … arasında 2012 ve 2013 takvim yılları için süresinde tam tasdik sözleşmeleri yapıldığı, ancak 2013 takvim yılına ilişkin yapılan sözleşmenin anılan YMM’nin vefatı üzerine 31/03/2013 tarihinde iptal edilerek, 16/04/2013 tarihinde aynı takvim yılına ilişkin … Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti ile yeniden tam tasdik sözleşmesi düzenlendiği görülmüş, 2012 yılına ilişkin ise tam tasdik sözleşmesi düzenlenmediği anlaşılmıştır.

    Bu itibarla, firmanızın 2012 takvim yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi ile eklerinin tasdikine ilişkin düzenlenecek olan tam tasdik raporunun, 2013 takvim yılına ilişkin tam tasdik sözleşmesi yapılan yeminli mali müşavir tarafından tanzim edilebilmesi için anılan yeminli mali müşavir ile yeni bir tam tasdik sözleşmesi düzenlenmesi ve söz konusu sözleşmeye ilişkin bilgilerin sözleşmenin düzenlendiği ayı takip eden bir ay içerisinde içerisinde elektronik ortamda internet vergi dairesine girilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAnonim Şirket ve yönetim kurulu üyesinin alacağı başarı primi ve ikramiyesi muhtasar beyannamede bildirilecek mi?
    Sonraki İçerikTürkiye’den yurt dışına verilen hizmet için KDV hesaplanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz