Ana Sayfa Muhasebe YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Ücretinin İade Hesabına Dahil Edilir Mi?

    YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Ücretinin İade Hesabına Dahil Edilir Mi?

    YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ücretine ilişkin hesaplanan katma değer vergisinin indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemi veya sonraki dönemlerde iade edilecek KDV hesabına dahil edilebileceği tabiidir. Öte yandan, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu, ait olduğu dönemdeki bütün işlemlerle ilgili olmayıp sadece katma değer vergisi iadesine dayanak teşkil eden işlemlerle ilgili düzenlendiğinden, bu rapor dolayısıyla yüklenilen KDV nin iade hesabına dahil edilmesi aşamasında herhangi bir oranlama yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

    638
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    84974990-130[KDV5.I/32/2017/05]-434572

    06.11.2017

    Konu

    :

    YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Ücretinin İade Hesabına Dahil Edilip Edilemeyeceği

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Yeminli Mali Müşavirlik KDV İade Tasdik Raporu ücretine ilişkin hesaplanan katma değer vergisinin, talep edilen katma değer vergisi iadesine dahil edilip edilmeyeceği ve hesaplanan katma değer vergisinin tamamının mı yoksa iade talep edilen dönemdeki vergili satışların vergisiz satışlara oranına göre hesaplanacak tutarın mı iade hesabında dikkate alınması gerektiği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin “IV.KDV İadesinde Ortak Hususlar” bölümünün A.1.4. “YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Hazırlanması Hizmetine Ait KDV” başlıklı bölümünde “KDV iadeleri dolayısıyla düzenlenen YMM KDV İadesi Tasdik Raporları dolayısıyla yüklenilen KDV indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine veya daha sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir.” ifadelerine yer verilmiştir.

    Buna göre, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ücretine ilişkin hesaplanan katma değer vergisinin indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemi veya sonraki dönemlerde iade edilecek KDV hesabına dahil edilebileceği tabiidir. Öte yandan, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu, ait olduğu dönemdeki bütün işlemlerle ilgili olmayıp sadece katma değer vergisi iadesine dayanak teşkil eden işlemlerle ilgili düzenlendiğinden, bu rapor dolayısıyla yüklenilen KDV nin iade hesabına dahil edilmesi aşamasında herhangi bir oranlama yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMEB ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında fen liselerinde fikrî mülkiyet çalışmalarını yaygınlaştırmak için iş birliği protokolü imzalandı
    Sonraki İçerikArama Motoru Optimizasyonu Yöntemleri ve Hukuka Aykırı Optimizasyonun Sonuçları