Ana Sayfa Muhasebe Yıllık gelir vergisinde eurobond gelirlerinin beyan sınırı nedir?

Yıllık gelir vergisinde eurobond gelirlerinin beyan sınırı nedir?

620
0

Gelir vergisi mükellefi bir kişi aynı zaman da çocukları adına olana bir gayrimenkul için intifa hakkına sahiptir. Bu durumda gayrimenkulden elde edilen kira geliri çocuklar adına mı verilmeli yoksa intifa hakkı sahibi adına mı verilmeli?

İntifa hakkı sahibi olan kişi Yıllık beyanname verecek.

Gayrimenkul Sermaye İradının Tarifi GVK Madde 70 Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve İNTİFA HAKKI sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır

5 yıl önce nominal değeri 100.000 Euro olan 20.10.2019 tarihli Eurobond iskontolu olarak 80.000 Euro ya satın alınmıştır. 20.10.2019 da vadesi dolduğundan nominal değeri olan 100.000Euro Eurobondu ihraç eden kurum tarafından mükellefe ödenmiştir. Bu gelire ait beyan nasıl yapılmalıdır?

EUROBOND FAİZ GELİRİ VE ALIM SATIM KAZANCININ VERGİLENDİRİLMESİ

Eurobondlardan faiz veya alım satım kazancı olmak üzere iki tür gelir elde edilmektedir.

Eurobondlardan elde edilen faiz gelirleri yüzde “0” oranında tevkifata tabidir. Ancak, elde edilen faiz gelirinin ilgili yılda belirlenen beyan sınırını aşması halinde (Beyan sınırı 2019 gelirleri için 40 bin TL , 40.000 –TL aşılması halinde tamamı ) tam mükellef gerçek kişiler tarafından beyan edilmesi gerekir (dar mükellef gerçek kişiler için böyle bir zorunluluk yoktur).

Eurobondların alım-satım kazançları da vergilendirilmektedir.

1 Ocak 2006 öncesi ihraç edilen eurobondlara ilişkin alım-satım kazançları, istisna tutarını (2019 gelirleri için 33 bin TL) aşması halinde aşan kısım beyan edilmesi gerekir. Eurobond 1 Ocak 2006’dan sonra ihraç edilmişse tutarına bakılmaksızın alım-satım kazancının tamamı vergilendirilir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2 Milyon 300 Bin Haneye 1.000’er TL Nakdi Destek Ödemeleri Başladı..
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneğine başvuran firmalar ücret bordrolarını nasıl düzenlemelidir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz