Ana Sayfa Vergi Yıllara yaygın inşaat işlerinde %5 stopaj kesintisini kurumlar vergisi beyannamesinde hangi kısma...

    Yıllara yaygın inşaat işlerinde %5 stopaj kesintisini kurumlar vergisi beyannamesinde hangi kısma yazılmalıdır?

    1066
    0

    Yıllara yaygın inşaat işlerinde %5 stopaj kesintisini kurumlar vergisi beyannamesinde hangi kısma yazıyoruz karşı tarafın muhtasarda bildirdiği kesintiyi biz nasıl vergilerimizden mahsup ederiz?

    Kesilen Vergi 193 hesapta takip edilir. Kurumlar Vergi Beyannamesinde Mahsup edilecek vergiler bölümünde 502 kod’lu satıra yazılır.


    İşi bitmiş olan kesinti listemde gördüğüm yıllara yaygın inşaat için kesilen hakediş stopaj tutarlarını geçici vergide gösterebilir miyim?

    Kesilen vergiler Muhasebe kayıtlarında 193 hesapta yer alır. 

    Kurum Geçici vergi beyannamesinde; Mahsup edilecek Tevkifat tutarı satırında beyan edilir.


    İnşaat onarım işiyle ilgili gerçek kişiyle yapılan sözleşmeye göre iş 2021 yılında bitecekti. Ancak ek işler sebebiyle 2022 yılına uzadı. 

    İşverenin gerçek kişi olması stopaj kesintisi yapmaya engel midir? 

    İş 2022 yılına taşmış ise yapılacak ödemeden %5 GV stopajı yapılır. İşi yaptıran kişinin vergi mükellefi olması gerekir. İnşaatın özel inşaat olması halinde GV stopajı olmaz. 

    İşi yapan mükellefin gerçek kişi veya Şirket olması yeterlidir.


    Yıllara sâri özel işlerde kamuya ait olmayan da geçici kabul işlemi yapıldıktan sonra geçici kabul tarihinden sonra fatura kesilir mi?

    Yıllara yaygın işlerde kamu özel ayrımı olmaz.
    Esas olan inşaatın bir yıldan fazla sürmesi ve inşaatı yaptıranın vergi mükellefi i olmasıdır.
    Fatura geçici kabul yapıldıktan sonra kesilir.


    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı: 26468226-120[ÖZG-6-2019]-E.87125

    Tarih: 13.11.2019

    Konu: Geçici kabul tutanağı onay tarihinden sonra yapılan hakediş ödemesinde tevkifat

    İlgi: 05/02/2019 tarih ve 14409 kayıt sayılı özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden, 18.06.2018 tarihinde düzenlenen sözleşme ile … tarafından ihale edilen inşaat taahhüt işinin tarafınızca üstlenildiği, sözleşmeye göre işin bitim tarihinin 18.12.2018 olmasına rağmen ödenek yetersizliği sebebiyle ödemenin 2019 yılında yapılması uygun görülerek 21.01.2019 tarihinde gerçekleştirilen hakediş ödemesinden % 3 oranında vergi kesintisi hesaplandığı, ancak daha evvel sari olur alınmasına rağmen işin bitim tarihinin yalnızca 13 gün uzatılarak 31.12.2018 olarak kabul edildiği belirtilerek, söz konusu işin yıllara sari olarak kabul edilip edilemeyeceği ile hakediş ödemelerinin hangi yıl kazancına dahil edilerek vergilendirilmesi gerektiği hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde; “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.” hükmü yer almaktadır.

    Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması, inşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi, inşaat ve onarma işinin taahhüde bağlı olarak yapılması şartlarının bir arada aranılması gerekmektedir.

    Aynı Kanunun “İnşaat ve onarma işlerinde işin bitimi” başlıklı 44 üncü maddesinde de, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği ve bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınacağı belirtilmiştir.

    Ayrıca, anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kuruluşların aynı maddede bentler halinde sayılan ödemeleri yapmaları halinde bu ödemeler üzerinden tevkifat yapacakları hüküm altına alınmış olup; aynı maddenin (3) numaralı bendinde, bu Kanunun 42 nci maddesi kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden sorumlularca gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür. Söz konusu tevkifat oranı bu maddedeki yetkiye dayanılarak, 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %3 olarak belirlenmiştir.

    Özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; tarafınızca 18.06.2018 tarihli sözleşme ile üstlenilen inşaat taahhüt işine ilişkin olarak süre uzatımı yapılarak 31.12.2018 tarihinde geçici kabul tutanağının onaylandığı, ödemelere ilişkin düzenlenen son hakediş raporunun ise 21.01.2019 tarihinde diğer bir ifade ile geçici kabulden sonra düzenlendiği, bu işe ilişkin faturanın da tarafınızca 21.01.2019 tarihinde tanzim edildiği anlaşılmıştır.

    Buna göre, 18.06.2018 tarihinde başlayıp 31.12.2018 tarihinde geçici kabul tutanağının onaylanması ile sona eren inşaat işinin aynı yıl içerisinde başlayıp bitirilmesinden dolayı yıllara sari inşaat işi olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta olup, geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra 21.01.2019 tarihinde düzenlenen ve geçici kabulden önceki tarihlerde yapılan işlere ait hakediş belgelerine istinaden yapılan ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94/3 maddesi gereği vergi kesintisi yapılmaması ve söz konusu hakediş ödemesinin elde edildiği dönem kazancına dahil edilmek suretiyle vergilendirilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: GİB Özelge, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukatların CMK işleri için KDV tevkifatı uygulanacak mı?
    Sonraki İçerikKat karşılığı elde edilen dairelerin aynı yıl içinde satılması halinde değer artış kazancı hesaplanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz