Ana Sayfa Duyurular Yılın ilk çeyreğinde yapılan çay ihracatında yüksek artış yaşandı

Yılın ilk çeyreğinde yapılan çay ihracatında yüksek artış yaşandı

607
0

2021 Yılı Ocak-Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte Ülkemizden 1.282.978 KG Çay ihraç edilerek, karşılığında 5.124.981 $ döviz girdisi sağlandı. Bu dönemde 95 Ülkeye yapılan Çay ihracatında, geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda %23 ve değer bazında da %33 oranında artış yaşandı. En fazla çay ihracatı AB Ülkelerine yapılmış olup, en çok çay ihraç edilen ülkeler sırasıyla Belçika ve Almanya ve ABD olmuştur.

Ülkemizden yapılan çay ihracatının miktarda %66 ve değerde de %55 lik kısmı çayın başkenti olan Rize ilimizden gerçekleştirilmiştir. Yılın ilk çeyreğinde Rize’den 16 ülkeye 851.745 KG karşılığında 2.805.468 $ tutarında çay ihracatı gerçekleştirilmiştir.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli tarımsal ürünlerinden olan çayın, yılın ilk çeyreğinde ihracata yüksek oranlı artışla başladığını ve ülkemizden yapılan çay ihracatının her geçen yıl hem ülke çeşitliği ve hem de miktar olarak artış göstermesinin önemli bir gelişme olduğunu ve Bölge ihracatına önemli katkı sağladığını belirtti. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı KALYONCU; ağırlıklı olarak Türk nüfusunun yoğunlukta olduğu Avrupa ülkelerine ihracatın gerçekleştirildiğini ve özellikle Belçika ve Almanya’ya yoğun olarak ihraç edilen Türk çayının bu Ülkelerden dağıtım ağları ile tüm Avrupa içlerindeki tüketiciye ulaştırıldığını belirtti. Doğu Karadeniz Bölgemizde geçtiğimiz yıllarda yaşanan turizm hareketliliğinin de Türk çayının tanınma ve ihracatına önemli katkı yaptığını ve bu kanalla da çay ihracatımızda ülke çeşitliliğinin her geçen yıl arttığına vurgu yaptı.

KALYONCU; Son yıllarda Milli markamız Çaykur’un yurtdışı piyasalarda yaptığı yoğun tanıtım çalışmaları yanında, özel sektördeki imalatçı firmalarımızın da arge ve inovasyona yatırım yaparak ürün çeşitliliğini artırmaları ve tüketici tercihlerine uygun yeni ürün türlerinin geliştirilmesinin çay ihracatımıza çok önemli katkı sağladığını belirtti.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı KALYONCU; ihracatta çok daha üst rakamlara ulaşabilmemiz ve dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan çayın dünya ticaretinden çok daha fazla pay alabilmemiz için üretim aşamalarındaki üretim kalitesinin arttırılması yanında, ürün çeşitliliğini de artırmamız ve bunun için de inovatif ürün türlerinin geliştirilmesi konusunda ar-ge ve inovasyona çok önemli yatırım yapılması gerektiğini ve bu alanlara yönelik olarak da Bölgemizde üniversite ve araştırma enstitülerinin çok daha fazla katkı vermeleri gerektiğini belirtti.


Kaynak: DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTarımsal destek ödemeleri kapsamında 22 milyon 659 bin 343 liralık destek ödenmeye başlandı
Sonraki İçerikEkonomik güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre %2,5 oranında artarak 86,7 oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz