Ana Sayfa Vergi Yıl sonunda bankalarda bulunan dövizli hesaplarımızın kur farkı karlarını vergilendirmeyebilir miyiz?

    Yıl sonunda bankalarda bulunan dövizli hesaplarımızın kur farkı karlarını vergilendirmeyebilir miyiz?

    335
    0

    Şirketimizin 31.12.2021 tarihinde bankada 50.374USD kasamızda 4.800USD vardı. 01-10/31-12 arası 374.000TL kur farkı karı oluşmuştur. Kur korumalı vadeli mevduat hesabı açmak istiyoruz. Ancak bugün itibarı ile bankamızda 44.000USD kasamızda da 3.700USD bulunmaktadır. Nasıl ilerleyeceğimiz konusunda bilgi vermenizi rica ederim?

    31/12/2021 tarihli olarak Kur değerlemesi yapılır. 

    Yapılan değerlemeye ilişkin hesaplanan Kur geliri 646 hesaba yazılır. 

    TL dönüştürülen ve Değerleme yapılan Hesap; Bankada açılacak kur garantili mevduat hesabına aktarılır. 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. 

    Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz. 

    31/12/2021 Tarihinde Kur değerlemesi muhasebe kaydı yapılır. 

    2022 yılında açılış bilançosundaki 102 hesaptaki Döviz hesabı kapatılır. 

    Yerine Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açacaklardır. Taslak tebliği aşağıdaki linktedir inceleyiniz.;

    https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/KV_Teb_Tas_SN19.pdf

    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest bölgede kurum kazancı ve ücret geliri istisnası uygulaması
    Sonraki İçerikMahkeme kararına istinaden ihtirazi kayıtla verilen beyannameye ilişkin kurum stopaj vergi iadesinin hangi dönemin geliri olarak dikkate alınacağı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz