Ana Sayfa Vergi Yevmiye defterini ana hesap bazında yazdırabilir miyiz?

    Yevmiye defterini ana hesap bazında yazdırabilir miyiz?

    Yevmiye defter yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar

    1381
    0

    2020 yılında müşterim olan firmanın yevmiye defterinin sayfa sayısı yeterli olmuyor. Yevmiye defterini ana hesap bazında yazdırmak herhangi bir sıkıntı yaratır mı? 

    Ana hesap bazında yazdırılır. Ancak yapılan yevmiye kayıtlarını içeren Mahsup tediye ve tahsil fişleri de yazdırılarak dosyalanır. 

    Bu duruma düşmemek için yasal defterler geçici vergi dönemleri sonunda yazdırılmasını öneririz. Böylece Sayfalar yetmediği anlaşılması halinde ek defter tasdiki yaptırılır. 

    Ana hesap bazında yazdırılacağı görüşümüzün hukukiliği yoktur. 

    Bağlayıcı olmayıp, incelemede size bu yorum delil teşkil etmez.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

       
    Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02-32219-7661-331 01/06/2011
    Konu :  

     

    İlgi dilekçenizde, Başkanlığımız … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi olduğunuzu ve “Eczacılık Ürünleri ve Kimyevi Maddeler Perakende Satışı” faaliyeti ile iştigal ettiğinizi belirterek, faaliyetiniz sürecinde aynı gün içerisinde aynı ecza deposundan çok sayıda ilaç veya malzeme alımı yapabildiğinizden ve bu nedenle çok sayıda ilaç veya malzeme alım faturası aldığınızdan bahisle bu faturaların yevmiye defterine gün sonunda her bir fatura bilgisine ayrı ayrı yer verilmeksizin tek bir kalemde faturaların toplam tutarı üzerinden topluca kaydedilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun kayıt zamanına ilişkin 219’uncu maddesinde; “Muameleler defterlere zamanında kaydedilir. Şöyle ki:

    a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

    b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez….” denilmektedir.

    Mezkur Kanun’un açık hükmü gereğince, muameleler, işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını kaybetmeyecek bir zaman zarfında Vergi Usul Kanunu’nun yukarıda yer verilen 219’uncu maddesinde yer alan süreler içerisinde kayıtlara intikal ettirilmesi gerekmektedir.

    Buna göre, faaliyetiniz sürecinde aynı gün içerisinde aynı ecza deposundan yapmış olduğunuz çok sayıda ilaç veya malzeme alımına ilişkin faturaların yevmiye defterine, gün sonunda her bir fatura bilgisine (mükellefin adı-soyadı/unvanı, tarih, seri ve sıra numarası)ilgili yevmiye maddesine ait hesapların alt hesaplarında ayrıntılı olarak yer verilmesi suretiyle tek bir yevmiye maddesi ile kaydedilmesi mümkün bulunmaktadır.

    Diğer yandan, işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını kaybetmeyecek şekilde her bir faturanın düzenlenme tarihinden itibaren mezkur maddede yer alan kayıt süreleri dikkate alınarak kayıtlara intikal ettirilmesi gerekeceği tabiidir


    Kaynak: ismmmo,gib özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSpor Kulüplerince 7326 Sayılı Yasa Kapsamında SGK Borçları İçin Talep Edilebilecek Taksit Sayısı Nedir?
    Sonraki İçerikE-Fatura Uygulamasında 1150 ve 1160 Hatası Alan Mükelleflerin Dikkatine

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz