Ana Sayfa Muhasebe Yeni açılan eczane isteğe bağlı olarak açılış tarihi itibari ile e-defter uygulamasına...

    Yeni açılan eczane isteğe bağlı olarak açılış tarihi itibari ile e-defter uygulamasına geçebilir mi?

    1736
    0

    Yeni açılan eczane Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayacağı için zorunlu olarak e-fatura uygulamasına hemen geçecektir. İhtiyari olarak açılış tarihi itibari ile e-defter uygulamasına geçebilir mi? Yoksa e-defter için 01/01/2023’ü beklemek zorunda mıdır?

    İhtiyari olarak açılış tarihi itibari ile e-defter uygulamasına geçebilir.


    Sgk anlaşması olmayan tıbbi cihaz satışı yapan Ltd.Şti’de gönüllü olarak e-fatura mükellefidir. E-defter berat zorunluluğu var mıdır?

    VUK 526 kapsamında; Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.)

    İlgili mükellefler 1/7/21 tarihi itibariyle e-fatura uygulamasına geçiş yaptılar. 

    Bu mükelleflerden bilanço esasına göre defter tutanlar 01.01.22 tarihi itibariyle e-defter uygulamasına geçiş yapacaklardır.


    T.C.

    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    MÜKELLEF   HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

    Sayı

    :

    11395140-105[MÜK-257-2015/VUK-1-19569]-70558

    01/06/2016

    Konu

    :

    Sigorta acentesinin isteğe bağlı olarak e-fatura   kullanıp kullanamayacağı.

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; sigorta acenteliği faaliyetinde bulunduğunuzu, KDV mükellefiyetinizin bulunmadığını, faaliyetlerinizde fatura düzenlemediğinizi belirterek, 2016 yılında isteğe bağlı olarak e-Defter uygulamasına geçip geçemeyeceğiniz, olası demirbaş satışlarınıza istinaden e-Fatura uygulamasına geçip geçemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşlerini talep etmektesiniz.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 242 nci maddesinin ikinci fıkrası ile Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden yayımlanan 397 Sıra No.lu Genel Tebliği ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 232 nci maddesi kapsamında fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere, fatura belgesinin elektronik ortamda oluşturulması, iletilmesi, muhafaza ve ibrazına olanak veren elektronik fatura (e-Fatura) uygulamasından yararlanma imkanı tanınmıştır.

    Ayrıca Türk Ticaret Kanunun 66 maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 242 inci maddesi çerçevesinde, defter tutma yükümlülüğü bulunanların, usul ve esasları Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca müştereken belirlenen usul ve esaslara göre kanuni defterlerin elektronik ortamda oluşturulması, muhafaza ve ibraz edilmesi imkanı getirilmiş ve bu çerçevede elektronik defter (e-Defter) uygulaması 1 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliği yayımlanmıştır.

    e-Fatura ve e-Defter uygulamaları öncelikle isteğe bağlı bir uygulama olarak başlamış ve bu çerçevede fatura belgesini düzenleyen mükellefler ile defter tutma mecburiyeti bulunan mükelleflerin 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile 1 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliğinde belirlenen kurallar çerçevesinde gerekli başvurularını yapmaları ve Gelir İdaresi Başkanlığınca uygun görülmesi şartıyla e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına kayıtlı kullanıcı olarak tanımlanmaktadır. Fatura düzenleyen veya kanuni defter tutma yükümlülğü bulunan mükelleflerin isteğe bağlı olarak e-Fatua ve e-Defter uygulamalarına başvurulmalarının önünde herhangi bir mevzuat engeli bulunmamaktadır.

    Başlanıcı itibariyle isteğe bağlı  olarak başlayan e-Fatura ve e-Defter uygulamaları, belli konularda faaliyet gösteren ve belli iş hacmini aşan mükelleflere 421 ve 454 sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile zorunlu hale getirilmiştir. Zorunluluk sadece sözkonusu Genel Tebliğlerde belirlenen şartlara haiz mükellefler için bulunmaktadır.

    421 Sıra Nolu Tebliğ’in 3’üncü maddesinde ; “3.1.6. Bu Tebliğ kapsamındaki mükelleflerden mal veya hizmet alan ve belirlenen hadlerin altında kalan mükelleflerin de istemeleri halinde elektronik defter ve elektronik fatura uygulamalarından yararlanabilecekleri tabiidir.” açıklamasına yer verilerek söz konusu uygulamalara zorunluluk getirilen mükellefler dışındaki mükelleflerin de yararlanabileceği belirtilmiştir.

    Bu açıklamalar çerçevesinde 421 ve 454 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile e-Fatura ve e-Defter uygumasana zorunlu olarak dahil olması gereken mükellefler arasında yer almamanıza rağmen, isteğe bağlı olarak 397 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 1 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliğinde belirlenen kurallar çerçevesinde e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına  başvurmanız ve söz konusu uygulamalara dahil olmanız mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTemmuz/2022 itibarıyla başlayan konaklama tesislerinde e-fatura uygulaması tüm konaklama tesislerini kapsıyor mu?
    Sonraki İçerikFabrika Bacasının Temizliği hizmeti tüm KDV mükellefleri için kısmi tevkifata tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz