Ana Sayfa Muhasebe Yemek bedeli faturalarında yer alan içki bedelini gider yazabilir mi ve KDV’si...

    Yemek bedeli faturalarında yer alan içki bedelini gider yazabilir mi ve KDV’si kullanılabilir mi?

    3756
    0

    1- Yemek bedeli faturalarında yer alan içki bedelini gider yazabilir mi ve KDV’si kullanılabilir mi?

    2- Sigara alımı gider yada kanunen kabul edilmeyen gider olarak mı yazılmalı?

    1- Yemek bedelindeki içki ve KDV diğer yemek ve içecekler gibi işleme tabi olur, gider yazılır. KDV indirilir.
    2- Sigara ticari kazancın tespitinde gider olmaz. KKEG

    ____________________________

    BENZER İÇERİKLER
    _________________________

    Şirket binasını koruma amaçlı bulundurulan köpekler ile işletmede çalışanların sosyal aktiviteleri için yapılan harcamaların KV ve KDV karşısındaki durumu

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    39044742-010.01-203284

    10.11.2016

    Konu

    :

    Şirket binasını koruma amaçlı bulundurulan köpekler ile işletmede çalışanların sosyal aktiviteleri için yapılan harcamaların KV ve KDV karşısındaki durumu

                İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinize ait deponun önünde bulundurulan iki adet köpek için yapılan harcamaların, müşterilerinizin de katıldığı içkili yemek organizasyonlarına ilişkin faturalarda yer alan içki bedellerinin, şirket ortağınızın eşi ve çocuğu ile çalışan kişilerin eş ve çocuklarına ait sağlık sigorta poliçe ödemelerinin gider kaydedilip kaydedilemeyeceği ile söz konusu harcamalara ait katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

                I) KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safı kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safî kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

    Gelir Vergisi Kanununun “Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 38 inci maddesinde ise; bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı, ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanunu’nun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hükme bağlanmıştır.

    Anılan Kanunun 40 ıncı maddesinin l inci fıkrasının (1) numaralı bendinde “Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler” kurum kazancının tespitinde indirilecek giderler arasında sayılmıştır.

    Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir Vergisi Kanunu’nda ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda sayılan kanunen kabul edilmeyen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir ve bunlara işletme gideri de denebilir. Yapılan genel giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için, söz konusu giderlerle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan ve açık bir illiyet bağının bulunması ve işin önemi ölçüsünde yapılması gerekmekte olup, bu mahiyette olmayan giderlerin ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi mümkün değildir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre;

    – Şirketiniz aktifinde bulunan binanın güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan köpeklerin bakımı, beslenmesi ve barınması için yapılan harcamaların, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesine ilişkin giderler kapsamında değerlendirilerek, kurum kazancınızın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması,

                – Şirket müşterileriyle gidilen yemeklerdeki harcamalarının; iş ile ilgili olması, işin önemi ölçüsünde yapılması, kişisel ihtiyaçlar kapsamında keyfi olarak yapılan harcamalar olmaması şartıyla kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması,

    – Şirketinizde çalışan personelin, eşi ve çocuklarına ait sağlık sigorta pirimi ödemelerinin Şirketiniz tarafından karşılanması durumunda söz konusu ödemeler ücret olarak değerlendirileceğinden, Şirketiniz tarafından personelin ücretinin brüt tutarına dahil edilmesi ve Gelir Vergisi Kanununun 40/1 inci maddesi uyarınca ücret bordrosu üzerinde gösterilerek, ücret gideri olarak kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.

    Diğer taraftan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde belirtilen giderler kurum kazancından indirilebilecek giderlerdendir. Buna göre, Şirketiniz ortaklarının veya ortakların eş ve çocuklarının sağlık sigortası poliçelerine ilişkin ödemelerin kurum kazancınızın tespitinde indirim olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. Öte yandan bahse konu sigorta poliçesi ödemelerinin şirketiniz tarafından yapılması halinde bu tutarların kar payı dağıtımı olarak dikkate alınması gerektiği tabiidir.

                II) KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    1/1 inci maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    29/1 inci maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV’den faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV’yi indirebilecekleri

                30/d maddesinde Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV’nin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyeceği

    hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre;

                1) Şirketinizin aktifinde bulunan binanın güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan köpeklerin bakımı, beslenmesi ve barınması için yapılan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV’nin genel usul ve esaslar çerçevesinde indirimi mümkündür.

          2) Müşterileriniz ile gittiğiniz iş yemeklerindeki harcamaların iş ile ilgili olması, işin önemi ölçüsünde yapılması, kişisel ihtiyaçlar kapsamında keyfi olarak yapılan harcamalar olmaması ve Kurumlar Vergisi uygulamasında gider olarak kabul edilen harcamalar kapsamında olması şartlarının beraber sağlanması durumunda söz konusu harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV’nin de indirim konusu yapılabilmesi mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik4 Hissedarı olan iş yeri kira ödemesinin toplamının haddi geçmesi halinde Ba formunda bildirilmesi gerekiyor mu?
    Sonraki İçerikYolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonlarından Alınan Harçlar Nereye Ödenir?