Ana Sayfa Çalışma Hayatı Yaşı sebebiyle personelimizi işten çıkartabilir miyiz?

    Yaşı sebebiyle personelimizi işten çıkartabilir miyiz?

    Fesih yasağı kapsamında olmayan 18 kodlu işin sona ermesi

    844
    0

    İşyerimizde 15 yıldır çalışan personelimiz 67 yaşında. İşyerimizde emekli statüsünde SGDP ile çalışmaktadır. Personel yaşından dolayı artık çalışmak istememektedir. Bizde bu gerekçesini uygun gördük. Karşılıklı tam bir anlaşma içerisindeyiz. Kendisine 15 yıllık hakkı olan tazminatı ödemek istiyoruz. Fakat işten çıkarma yasağı var. Kendisi çıksa tazminat hakkı yok. Biz çıkarsak yasak var. Nasıl bir yol izlememiz gerekir?

    İş Kanunu 24/1. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa veya işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir ve bu durumda kıdem tazminatı ödenir ancak ihbar tazminatı ödenmez ve fesih yasağı kapsamında değildir İşçinin 24/1. maddesi uyarınca sağlık nedeniyle fesih yapabilmesi için iş yerinin özellikleri, işçinin çalışma koşulları, yaptığı işi, yaşı ve hizmet süresi gibi hususlar dikkate alınarak işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olduğunun tespiti gerekmektedir. 

    Bu anlamda, işçinin çalışmasına engel olabilecek bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığının tespiti için tam teşekküllü bir Devlet Hastanesi veya Üniversite Hastanelerinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır.

    İBB’den ihale ile aldığımız 2021 yılının sonunda bitecek yapım işi için şantiyemizde işçiler çalışmaktadır. Hafriyat kısmı, temel kısmı, çatı kısmı için işçiler işleriyle ilgili durum kalmadığında işten çıkartacağız. Yasak ve 1 yıldır çalışıyorlar. Hak kaybı işsizlik uğramasınlar diye istifa kodu ile değil de 18 işin sona ermesi kodu ile çıkarıyoruz. Sıkıntı oluşturur mu?

    18 kod …. İşin sona ermesi: Belirli bir proje, inşaat veya üretimin gerçekleşmesi amacını taşıyan işlerde amacın gerçekleşmesi ile iş de sona ermiş olacaktır. 

    Bu durumda iş sözleşmeleri de sona ermekte ve çıkış yapılan işçiler için bu kod seçilmektedir.

     

    BENZER İÇERİKLER

    İş yerinin kapanması nedeniyle işçi çıkarma fesih yasağı kapsamında mıdır?

    https://www.muhasebenews.com/4857-sayili-is-kanunu-gecici-madde-10-fesih-yasagi-kapsaminda-olmayan-sgk-isten-cikis-kodlari-nelerdir/

    Fesih yasağı kapsamında işin sona ermesi sebebiyle personel çıkışı yapabilir miyiz?


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik6111 sayılı SGK teşvikinde ortalama personel sayısı önemli midir?
    Sonraki İçerikPersonelin rapor süresi ihbar süresinden fazla ise işveren personelini işten çıkarabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz