Ana Sayfa Muhasebe Yasal süresi içerisinde tasdik ettirilmeyen defterlere uygulanacak cezalar nelerdir?

    Yasal süresi içerisinde tasdik ettirilmeyen defterlere uygulanacak cezalar nelerdir?

    Ocak ayı sonuna kadar tasdik yaptırılır ise sadece usulsüzlük cezası kesilir.(Vergi dairesinin tespiti halinde)

    606
    0
    2020 yılında işletme hesabı esasına göre defter tutarken; 2021 yılında bilanço usulüne göre defter tutması gerektiğini geç fark ettik. Tutulması mecburi defterleri de tasdik ettirmedik. Bununla ilgili ne yapmalıyız?

    31/01/2021 Tarihine kadar bilanço esasına göre defter tasdik ettirebilirsiniz.

    Geç tasdik için Vergi idaresi tespit etmesi halinde VUK 352. maddeye göre usulsüzlük cezası kesilir. VUK 352. MADDE I inci derece usulsüzlükler: 8. Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin yaptırılmamış olması 

    (Kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirilenler, tasdik ettirilmemiş sayılır.);


    Defter tasdikleri ile ilgili; yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce” denilmektedir. Defter beyana tabi iken bilanço esasına geçme şartlarını sağladığını aralık ayı evrakları elimize ulaştığında öğrendiğimizden dolayı defter tasdiklerini aralık ayı içerisinde yaptırmadık. Bu durum ile ilgili bir esneklik söz konusu mudur? 

    Ocak ayı sonuna kadar tasdik yaptırılır ise sadece usulsüzlük cezası kesilir.

    (Vergi dairesinin tespiti halinde)


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikZorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Değişiklik Yapıldı
    Sonraki İçerikMotorlu Taşıtlar Vergisi 1. Taksit Ödemesi Devam Ediyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz