Ana Sayfa Vergi Yarı hissesine sahip olunan ve kira ödenmeyen ofis için kira stopajı ödenir...

    Yarı hissesine sahip olunan ve kira ödenmeyen ofis için kira stopajı ödenir mi?

    234
    0

    %50 hisseye sahip olunan bir ofiste ofisin %50 si kullanılarak ticari faaliyette bulunulursa burası kira beyan edilip stopaj ödenir mi?

    % 50 hisseye sahip olan kişiye kira ödemesi var ise elbette GV stopajı yapılır. Ancak Kira ödenmemesi halinde mal sahibi emsal kira bedelinden GMSİ beyanında bulunacak.


    EMSAL KİRA BEDELİ UYGULAMASI

    KiRA BEDELiNiN HiÇ OLMAMASI VEYA DÜŞÜK OLMASI

    Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır Buna gore;

    • Gayrimenkulun bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,
    • Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması

    hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacaktır.

    Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir.

    Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, bina veya arazinin emlak vergisi degerinin %5’idir.

    Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin %10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu’nun servetlerin degerlemesi hakktndaki hukumlerine gore belli edilen değerlerinin %1O’udur.

    Ornek: Mukellef (A), 2021 ythnda emlak vergisi degeri 900.000 TL alan bir apartman dairesini bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmıştır.

    Bu durumda, mükellefin emsal kira bedeli uzerinden kira geliri hesaplaması gerekmektedir.

    Emsal Kira Bedeli: 900.000 X %5 = 45.000 TL olacaktlr. Bu tutar, mükellef tarafından beyan edilmesi gereken gelir olarak dikkate alınacaktır.

    Aşağıda belirtilen hallerde emsal kira bedeli uygulanmaz.

    -Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkasının ikametine bırakılması

    -Binaların mal sahiplerinin usul (anne-baba, büyükanne-büyükbaba), füru (çocuklar, torunlar) veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (Ancak, bu kimselerin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutlann yalnız birisinin emsal kira bedeli hesaplanmaz. Ornek olarak, mal sahibi baba, çocuğunun ikametine iki adet gayrimenkul tahsis etmişse sadece bir adet gayrimenkul için emsal kira bedeli hesaplanmayıp digeri için emsal kira bedeli hesaplanacaktır.),

    -Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi,

    -Genel butçeye dahil daireler ve ozel butçeli idareler, il ozel idareleri ve belediyeler ile diger kamu kurum ve kurulularında yapılan kiralamalar.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikToplu ödenen iş yeri kirasının ödendiğinde stopajı da toplu olarak mı beyan edilecek?
    Sonraki İçerikSerbest bölgede bulunan müşteriler için verilen defter tutma (muhasebe) hizmetine KDV istisnası uygulanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz