Ana Sayfa Vergi Yapım işlerinde asıl yüklenici tarafından alt yüklenicilere devredilmesi veya yaptırılması halinde KDV...

    Yapım işlerinde asıl yüklenici tarafından alt yüklenicilere devredilmesi veya yaptırılması halinde KDV tevkifatı yapılacak mıdır?

    İnşaat taahhüt işlerinde işin alt yüklenicilere (taşeronlara) devredilmesi durumunda KDV tevkifat Uygulaması

    1270
    0

    01.03.2021 tarihinden itibaren KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzeri olan yapım işleri ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik mimarlık ve etüt proje hizmetlerinde alıcılar tarafından KDV tevkifatı getirilmişti. Buna göre 5 milyon ve üzeri yapım işlerinde asil yüklenici tarafından alt yüklenicilere devredilmesi veya yaptırılması halinde KDV tevkifatı yapılacak mıdır? 

    5 milyon ve üzeri yapım işlerinde asıl yüklenici tarafından alt yüklenicilere devredilmesi veya yaptırılması halinde KDV tevkifatı yapılacaktır. 

    Yapım işleri; bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, ısıtma-soğutma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü bakım-onarım, dekorasyon, restorasyon, çevre düzenlemesi, dekapaj, sondaj, yıkma, güçlendirme, montaj, demontaj ve benzeri işler. (Bu işler, yukarıda belirtilen yapılarla ilgili olmakla birlikte inşaat işinden sonra veya inşaat işinden bağımsız olarak yapılmaları halinde de bu kapsamda tevkifata tabi tutulur.) 

    Ayrıca, yapım işleri ile ifa edilen; mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler. 

    Bu hizmetler yapım işlerinden ayrı ve bağımsız olarak verildiği takdirde Tebliğin 3.2.2. bölümü Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler kapsamında değerlendirilecektir. Öte yandan, yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden tevkifat yapılması gerekmektedir.

    01/03/2021 Tarihinden itibaren TÜM KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri ile yapım işiyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri, Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5 milyon TL’yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanacaktır. KDV mükellefine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL’nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetlerinin tevkifata tabi tutulmayacaktır.

    BENZER İÇERİKLER

    İnşaat ihale işlerinde asıl işveren yüklenici firma sahibi kendisini alt işverenin sigorta dosyasında SGK’lı…

    Yapı ruhsatına konu olan inşaat işlerinde SGK dosyaları otomatik olarak mı açılacaktır?

    Müteahhitliğini yaptığımız inşaatta arsa sahibi adına gelen faturaları muhasebe kayıtlarına alabilir miyiz?

    İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalıların işe giriş bildirgelerinin verilmesi

    Özel inşaatlarda çalışan personeller SGK primlerini kendileri mi öder?

    İnşaatlarda dışarıya yaptırılan işler için SGK dosyası açtırabilir miyiz?


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTasfiye halindeki şirketlerin kar dağıtımı stopaja tabi midir?
    Sonraki İçerikİnternet üzerinden satış yapan firmalar VERBİS’e kayıt olmak zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz