Ana Sayfa Çalışma Hayatı Yabancıların Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi Hakkında Soru Ve Cevaplar

    Yabancıların Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi Hakkında Soru Ve Cevaplar

    3800
    0

    YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ OTOMASYON SİSTEMİ HAKKINDA SORU VE CEVAPLAR

    1- YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU YAPILIRKEN ESKİ İŞVEREN BİLGİLERİNİN GÜNCELLENMESİ NASIL YAPILIR?
    Şayet daha önceden tamamlanmış yabancı çalışma izni başvurusu var ise işveren belgeleri güncellenemez, değiştirilemez, üstüne belge yüklenemez. Başvuruların mevcut belgeler ile tamamlanması gerekmektedir. Başvurunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletme aşamasında işveren dosyasına eklenecek bir dilekçe ile hangi belgelerin güncellemek istenildiği belirtilmelidir. Başvuru değerlendirecek uzmanlar işverene bu belgeleri eksik belge olarak açacaktır.

    2- ÖNCEKİ İZİN BELGE NUMARASI İLE SORGULAMA YAPILDIĞINDA HATA MESAJI ALINMASI HALİNDE NE YAPILMALIDIR?
    Çalışma izni başvurusu yapılan yabancı şahsa ait T.C. yabancı kimlik numarası ile sorgulama yapılıp kişi bilgilerini elde etmişseniz işleme devam edilebilir.

    3- TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞ TEMSİLCİLİĞİNCE VERİLEN REFERANS NUMARASI BAŞVURU SİSTEMİNDEKİ İLE AYNI DEĞİLSE NE YAPILMALIDIR?
    E-konsolosluk uygulamasına dâhil olan bir elçilik 2012-asdf1234-0101 (yıl-elçilik kodu-başvuru yapılan gün ay) şeklinde bir referans numarası üretir ve bunu başvuruyu yapan yabancıya bildirir. Çevrimiçi bir konsolosluk bu format dışında bir numara üretemez. Eğer referans numarası aynı formatta değilse bağlı bulunan temsilcilik ile irtibat kurulması gerekmektedir.

    4- YABANCI ÇALIŞMA İZNİ ONLINE BAŞVURUSU YAPILIRKEN “DİĞER BELGELER” BAŞLIĞIYLA AÇILAN BELGE NEDİR?
    Bu belge türü kullanıcıya bırakılmıştı, başvuru, iş yeri veya yabancı şahıs hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmak istenilen belge veya bilgileri bu kısma yüklenebilir. Eğer yüklenecek bir belge yok ise boş bir A4 kağıt tarayıp sekme geçirilebilir.

    5- YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU YAPILAN KİŞİNİN YAPACAĞI SİSTEM ONLINE BAŞVURUDA BULUNAMAZ İSE NE YAPILMALIDIR?
    Bulmak istenilen meslek İŞKUR internet sitesinde bulunan Türk Meslekler Sözlüğünde aratılması gerekmektedir. İŞKUR internet sitesinde bulunan Türk Meslekler Sözlüğünde aranılan meslek bulunur ise ayrıntılarından görev sınıflarına bakılıp, aynı seçeneklerle otomasyon siteminde bulunulabilir. Eğer girilmek istenen meslek İŞKUR sisteminde bulunmuyor ise İŞKUR ile iletişime geçilip mesleği Türk Meslekler Sözlüğüne ekletilmesi gerekmektedir.

    6- ONLINE YAPILAN YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURULARINDA İŞVEREN HATA YAPTIĞINI TESPİT EDERSE DÜZELTME NASIL YAPILIR?
    Yabancı çalışma izni başvurularında başvuru belgelerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılmadığı sürece yapılan başvurular hukuki açıdan bir değer kazanmamaktadır. Bu yüzden Başvuru İşlemleri -> Yeni başvuru diyerek yeni bir başvuru yapılabilir.

    7- ONLINE OLARAK YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU TAMAMLANDIĞINDA ERROR 500 HATASI NE ANLAMA GELMEKTEDİR?
    ERROR 500 hatası, yabancı çalışma izni başvurusunun yapılırken zorunlu bir alanı boş bırakıldığını veya yanlış bilgi girişinde bulunulduğu anlamına gelmektedir. Yapılan online başvuru ile ilgili olarak tüm girişlerinizi kontrol edilmesi gerekmektir.

    8- ONLINE OLARAK YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU YAPILDIKTAN SONRA NE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR?
    Online olarak yabancı çalışma izni başvurusu yapıldıktan sonra sistemden başvuru işlemleri menüsünden başvuru takip seçeneğini seçilmesi ve başvurunun yanında bulunan “başvuru durum görüntüle” bölümünün seçilmesi gerekmektedir. Başvurunuz üzerindeki yapılan işlemleri buradan takip edilebilir. Veya ALO170 Bakanlık danışma hattından bilgi alınabilir.

    9- YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSUNUN ONLINE OLARAK YAPILDIKTAN SONRA EKSİK EVRAK YÜKLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
    Yapılan online yabancı çalışma izni başvurusunda tespit edilen eksik evrakları “Başvuru İşlemleri” menüsü Başvuru Takip seçeneğindeki Başvuru Durum Görüntüle seçeneğinden yüklenebilir. Eksik evrak yüklendikten sonra İşlemi Sonlandır butonuna da basılarak işlemin tamamlanması gerekmektedir.

    Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTasfiye Halindeki Kollektif Şirket Tasfiye Memurunun Yapmaya Yetkili ve Zorunlu Olduğu İşlemler Nelerdir?
    Sonraki İçerikİşsizlik Maaşı 2017 Yılında Ne Kadar Oldu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz