Ana Sayfa Makale Yabancılara verilen sağlık hizmetlerinde KDV

    Yabancılara verilen sağlık hizmetlerinde KDV

    379
    0

    Yabancılara verilen sağlık hizmetlerinde KDV.

    Sayı: 76464994-130[KDV.2018.196]-87824

    Tarih:  12/06/2020

      
      

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

       
    Sayı:76464994-130[KDV.2018.196]-E.8782412.06.2020
    Konu:Yabancılara verilen sağlık hizmetlerinde KDV. 
         
    İlgi:a) … tarih ve … evrak kayıt sayılı özelge talep formunuz.b) … tarih ve … sayılı yazımız.c) … tarih ve … evrak kayıt sayılı dilekçeniz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin Turizm Bakanlığından alınmış A Grubu Seyahat Acentası Belgesinin bulunduğu, yurt dışından tedavi için gelen hastaların havalimanından transferi, konaklama ihtiyaçları ve diş tedavisi hizmetlerinin sağlandığı, hizmet alımı yapılan konaklama ve transfer şirketleri ile diş kliniklerinden faturaların alındığı belirtilerek verilen bu hizmetlerin sağlık turizmi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ile alınan hizmet ve satılan hizmet bedeli arasındaki fark (komisyon) için katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı konularında görüşümüz sorulmaktadır.

    3065 sayılı KDV Kanununun 13/l maddesinde,“Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere söz konusu hizmetlerle birlikte sağlanan diğer teslim ve hizmetler istisnanın kapsamına dahil değildir.)” hükmüne yer verilmiştir.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-16) bölümünde istisnanın uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

    Söz konusu Tebliğin (II/B-16.1.1.) bölümünde;

    İstisna kapsamına Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri girmektedir. Söz konusu hizmetlerin münhasıran bu sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilmesi gerekmektedir.

    Koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile birlikte verilebilen konaklama, ulaşım, yemek gibi teslim ve hizmetler istisna kapsamına girmez.

    – ( II/B-16.1.2.) bölümünde;

    Yabancılara sunulan koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine ilişkin faturanın, hizmet sunulan yabancı hasta yerine, sigorta kuruluşları, yabancı sosyal güvenlik kurumları, yetkili acenteler veya Sosyal Güvenlik Kurumuna (ikili sosyal güvenlik anlaşması bulunan ülkelerde yerleşik olanlara verilen hizmet bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili ülke kurumlarından tahsil edilmesi durumunda) düzenlenmesi mümkün olabilmektedir. Bu durumda istisnanın uygulanabilmesi için düzenlenen faturada hizmet verilen yabancının adı, soyadı, hangi ülkenin uyruğunda olduğu, pasaport veya mavi kart numarası, Türkiye’ye en son giriş tarihi, verilen hizmetin niteliği ve hizmet bedeli bilgilerine yer verilmesi zorunludur.

    açıklamasına yer verilmiştir.

    Buna göre, yabancılara verilen sağlık hizmetlerine ilişkin faturanın hasta yerine Şirketinize düzenlenmesi halinde faturada mezkur Tebliğde belirlenen şekilde hizmet verilen yabancı hasta ve hizmete ilişkin bilgilere yer verilmek suretiyle istisna uygulanması mümkündür. Şirketiniz tarafından yabancı hastaya verilen konaklama, ulaşım gibi hizmetlerin ise istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

    Bu çerçevede, şirketiniz tarafından yabancı hastalara düzenlenecek faturada sağlık hizmet bedeli (sağlık hizmeti veren tarafından yukarıda belirtilen şekilde Şirketinize fatura düzenlenmesi şartıyla) için KDV hesaplanmaması, sağlık hizmeti dışındaki diğer hizmetlere ilişkin bedel ile komisyon tutarı üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.

    (*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

    (**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

    (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

     

     


    Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikDiyetisyenler Şube Açarsa Mükellefiyet Türü Serbest Meslekten Ticari Kazanca Dönüşür Mü?
    Sonraki İçerikSGK Tarafından Fazla ve Yersiz Ödenen Primlerin İade Edilmesine İlişkin Açıklamalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz